Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Interwood-Ξυλεμπορία: Κλίμα αναμονής μετά το δυνατό 1ο εξάμηνο

Ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης είχε διαμορφωθεί στα 28,48 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Τα σχέδια μείωσή του και τα πλάνα για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Οι προοπτικές και τι προβληματίζει.

Interwood-Ξυλεμπορία: Κλίμα αναμονής μετά το δυνατό 1ο εξάμηνο

Μετά από ένα σαφώς ικανοποιητικό πρώτο φετινό οκτάμηνο, η Interwood-Ξυλεμπορία αναμένει με ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθούν οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στην εγχώρια και διεθνή οικονομία και το κατά πόσο θα μπορούσαν αυτές να επηρεάσουν τη ζήτηση στον κλάδο της ξυλείας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά από μια δωδεκαετή περίοδο βαθιάς κρίσης, οι εταιρείες του κλάδου κατάφεραν τόσο το 2021, όσο και κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς να σημειώσουν πολύ υψηλά κέρδη, τα οποία οφείλονταν τόσο στους ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων, όσο και στην έντονη ανοδική τάση των τιμών.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε το 2021 κύκλο εργασιών €36,75 εκατ. έναντι 28 εκατ. την προηγούμενη χρονιά και καθαρά κέρδη 2,845 εκατ. έναντι ζημίας 7,6 εκατ. το 2020 (συνετέλεσε και η εγγραφή υψηλών απομειώσεων).

Τα ίδια κεφάλαια της 31ης/12/2021 διαμορφώθηκαν στα €5,7 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός της στο καθόλου ευκαταφρόνητο επίπεδο των 28,48 εκατ. ευρώ (5,4 φορές το EBITDA).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο όγκος των πωλήσεων της Interwood-Ξυλεμπορίας κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο κυμάνθηκε κοντά στα περυσινά επίπεδα, ο κύκλος εργασιών σημείωσε διψήφιο ποσοστό ανόδου (πέρυσι διαμορφώθηκε στα 19,26 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη υπερέβησαν τα αντίστοιχα περυσινά (2,2 εκατ. ευρώ).

Η επόμενη μέρα

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τα εξαιρετικά κέρδη των εταιρειών του κλάδου της ξυλείας κατά το πρώτο μισό του 2022, τα μικτά περιθώρια αναμένεται να διορθώσουν ως ένα βαθμό κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης, λόγω του ότι οι τιμές σε ορισμένες (όχι σε όλες) κατηγορίες ξύλου έχουν υποχωρήσει σε σύγκριση με τα φετινά υψηλά τους. Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου είναι το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας και το κατά πόσο η εγχώρια ζήτηση θα επηρεαστεί από τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. 

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγχώρια ζήτηση τον Ιούλιο κινήθηκε στα περυσινά περίπου επίπεδα, ενώ ο Αύγουστος αποτελεί έναν εποχικά νεκρό μήνα. Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους κύκλους, επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον του κλάδου, καθώς μεταξύ άλλων:

  1. Η πολύ καλή φετινή πορεία του τουρισμού έχει αυξήσει τη ζήτηση για ξύλο στα νησιά και όχι μόνο
  2. Εκτιμάται ότι τα όποια οικοδομικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει, ακόμη και αν καθυστερήσουν λόγω της συγκυρίας για ένα χρονικό διάστημα, στο τέλος θα ολοκληρωθούν
  3. Αναμένεται η εκκίνηση σειράς μεγάλων έργων που θα απαιτήσουν ξυλεία, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Ελληνικού.

Δανεισμός-αύξηση κεφαλαίου

Ο καθαρός δανεισμός της εισηγμένης είχε διαμορφωθεί στα 28,48 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 και για τη μείωσή του -εκτός των άλλων- η εταιρεία ρευστοποίησε ήδη ένα ακίνητο της προς 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα επιδιώξει ανάλογη κίνηση και για ένα ή δύο ακόμη ακίνητά της που δεν χρησιμοποιεί για λειτουργικούς σκοπούς.

Η ουσία είναι πως ο δανεισμός εξυπηρετείται κανονικά, ωστόσο στο… πίσω μέρος του μυαλού τόσο της διοίκησης της Interwood-Ξυλεμπορίας, όσο και των πιστωτριών τραπεζών βρίσκεται μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Άλλωστε, η τακτική γενική συνέλευση του 2021 εξουσιοδότησε το Δ.Σ. για πέντε χρόνια να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όποτε και αν το κρίνει συμφέρον.

Μια τέτοια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα επιδρούσε θετικά όχι μόνο στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και στο προφίλ του δανειακού ανοίγματος (πχ χρονισμός λήξεων, επιτόκια, κ.λπ.) του εισηγμένου ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v