Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό (και) το τρίτο τρίμηνο για την ΕΛΤΟΝ Χημικά

Συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο η καλή εικόνα στα μεγέθη του εισηγμένου ομίλου. Αντέχει η ζήτηση, στα ύψη η κερδοφορία. Τι δηλώνουν κύκλοι της εταιρείας.

Ισχυρό (και) το τρίτο τρίμηνο για την ΕΛΤΟΝ Χημικά

Με τους ίδιους ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται και κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο η πορεία των οικονομικών επιδόσεων της ΕΛΤΟΝ Χημικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη άνοδο πωλήσεων και κερδών στο σύνολο του 2022.

Ειδικότερα, ο εισηγμένος όμιλος ανακοίνωσε χθες για το πρώτο μισό της χρονιάς εκτίναξη του κύκλου εργασιών από τα 45,1 στα 59,5 εκατ. ευρώ (συνέβαλε και η μεγάλη άνοδος των τιμών των πρώτων υλών), του EBITDA από τα 5,69 στα 19,87 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών από τα 3,66 στα 7,65 εκατ. ευρώ (υπερδιπλασιασμός). Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα τώρα με κύκλους προσκείμενους στον εισηγμένο όμιλο, η ανοδική πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου συνεχίζεται με παρόμοιους ρυθμούς μέχρι και σήμερα, με τη ζήτηση σε όγκο να διατηρείται ισχυρή τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες δραστηριοποίησης του ομίλου, παρά τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική σκηνή και τα γεωπολιτικά γεγονότα.

Κατά πόσο όμως θα μπορέσουν να διατηρηθούν στο μέλλον τα τρέχοντα περιθώρια κέρδους; Επί του παρόντος, ο όμιλος καταφέρνει να μετακυλίει στις τιμές πώλησης τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών και έτσι να διατηρεί σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα τα περιθώρια κέρδους του. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη αξιοσημείωτη συρρίκνωση των περιθωρίων θα μπορούσε να προκύψει σε περίπτωση μιας απότομης υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών, οπότε η ΕΛΤΟΝ Χημικά -και οι άλλες εταιρείες του κλάδου- θα βρισκόταν με αποθέματα υψηλότερου κόστους.

«Ακόμη όμως και σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις για εμάς δεν θα είναι τόσο έντονες και αυτό γιατί είμαστε πολύ προσεκτικοί στο συγκεκριμένο πεδίο, ακολουθώντας μια back to back τακτική, ταιριάζοντας δηλαδή σε μεγάλο βαθμό τις αγορές μας με τις παραγγελίες των πελατών μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν κλίμα έντονης αβεβαιότητας που προκύπτει από τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και τους κινδύνους ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Απέναντι στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κατάστασης, ο όμιλος διαθέτει πολύ καλή χρηματοοικονομική θέση, διαθέσιμη και αυξημένη ρευστότητα και ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας προϊόντων, ώστε να στηρίξει με αξιώσεις τις ανάγκες της βιομηχανίας και εν γένει της παραγωγικής δομής των οικονομιών του χώρου ευθύνης της παρέχοντας λύσεις, αξιοπιστία και αποτρέποντας με αποτελεσματικότητα, για μια ακόμη φορά κατά την τελευταία εξαετία, την εμφάνιση κενών και ελλείψεων στις αγορές, διασφαλίζοντας κατ’ επέκταση και την συνέχεια της επιχειρησιακής λειτουργίας των πελατών της αλλά και των στόχων των συνεργαζόμενων προμηθευτών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις λογιστικές καταστάσεις της ΕΛΤΟΝ Χημικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v