Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Optima Bank: Αυτοί είναι οι όροι του ΜΟΔ ως 60 εκατ. ευρώ

Αόριστης διάρκειας οι ομολογίες, ώστε να θεωρηθούν Additional Tier I τίτλοι. Η περίοδος άσκησης, οι τυχόν αδιάθετες ομολογίες και η τιμή μετατροπής. Θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές εφόσον η τράπεζα εισέλθει στο Χ.Α.

Optima Bank: Αυτοί είναι οι όροι του ΜΟΔ ως 60 εκατ. ευρώ

Στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), ως 60 εκατ. ευρώ, με αόριστη διάρκεια και ρητή παραίτηση των ομολογιούχων από το δικαίωμα καταγγελίας, ώστε το ποσό που θα αντληθεί να προσμετρηθεί στα πρόσθετα κεφάλαια της κατηγορίας 1 (Additional Tier I), προχωρά η Optima Bank.

Στις αρχές του μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας καθόρισε τους βασικούς όρους έκδοσης του ΜΟΔ. Θα εκδοθούν ως 60.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη, με δικαίωμα προτίμησης στους μετόχους. Η περίοδος άσκησης εκτείνεται ως τις 10 Οκτωβρίου. Τυχόν αδιάθετες ομολογίες διατίθενται κατά την –ελεύθερη- κρίση του Δ.Σ. Η περίοδος διάθεσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως την 31η Οκτωβρίου.

Οι ομολογίες θα φέρουν σταθερό επιτόκιο 2,75%, καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, με εξαμηνιαίο εκτοκισμό, ενώ θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές, εφόσον επέλθουν συγκεκριμένα γεγονότα (μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, μείωση του CET 1 κάτω από το 5,125%).

Στα γεγονότα υποχρεωτικής μετατροπής περιλαμβάνεται η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εισαγωγή που προγραμματιζόταν για φέτος, μετατέθηκε, όμως, για την επόμενη χρονιά, πάντα υπό την αίρεση βελτίωσης των συνθηκών στις αγορές.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας, χρηματοδοτώντας την πιστωτική επέκταση. Στις 31.12.2021 ο δείκτης CET-1 της Optima Bank ανερχόταν σε 13,25% (13,92% ο όμιλος), με ελάχιστη εποπτική απαίτηση το 11,5%+2,5% κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας. Το υπόλοιπο χορηγήσεων στις 31/12/2021 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 985 εκατ. αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως προαναφέρθηκε, οι όροι της έκδοσης είναι τέτοιοι, που επιτρέπουν τα κεφάλαια να κατηγοριοποιηθούν ως πρόσθετα της κατηγορίας Ι (AT 1). Ειδικότερα, πέραν της αόριστης διάρκειας των ομολογιών και των γεγονότων υποχρεωτικής μετατροπής, δεν παρέχεται οιοδήποτε κίνητρο εξόφλησής τους από την τράπεζα και καμία εξασφάλιση ή εγγύηση ή άλλα προνόμια στους ομολογιούχους.

Η τράπεζα δεν διαθέτει δυνατότητα ανάκλησης/επαναγοράς χωρίς προηγούμενη έγκριση της ΤτΕ και πάροδο 5ετίας από την έκδοση εκτός και αν αντικατασταθούν από ίσης ή καλύτερης ποιότητας εποπτικά κεφάλαια ( π.χ. κεφάλαια που θα αντληθούν από ενδεχόμενο IPO).

Τέλος, η τράπεζα έχει την ευχέρεια προπληρωμής του ΜΟΔ, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, αφού προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως τους ομολογιούχους.

Οι ομολογιούχοι έχουν δικαίωμα προαιρετικής μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, με βάση την τιμή μετατροπής. Στην περίπτωση –προαιρετικής ή υποχρεωτικής- μετατροπής το ανεξόφλητο κεφάλαιο της ομολογίας θα διαιρείται με την τιμή μετατροπής (21,30 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v