Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

REDS: Προσπερνούν και το 2019 οι επιδόσεις του Smart Park

Επιστροφή στην κερδοφορία για τον εισηγμένο όμιλο αποκλειστικά και μόνο από τις επιδόσεις του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα. Προς αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της θυγατρικής Γυαλού Εμπορική και νέες συμβάσεις μίσθωσης.

REDS: Προσπερνούν και το 2019 οι επιδόσεις του Smart Park

Μεγέθη που ξεπερνούν τις επιδόσεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 εμφάνισε η Γυαλού Εμπορική, θυγατρική του ομίλου REDS, στην οποία οφείλονται αποκλειστικά προς το παρόν τα ενοποιημένα έσοδα.

Η εταιρεία κατέχει και διαχειρίζεται το γνωστό εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα και εμφανίζει σταθερή ανάκαμψη μετά την πανδημία και τους περιορισμούς στη λειτουργία της λιανικής, αλλά και έναντι του 2019, καθώς έχει αφενός προσθέσει περισσότερους εκμεταλλεύσιμους χώρους και αφετέρου ασκεί ενεργή διαχείριση για την αύξηση της εμπορευσιμότητας του.

Στη φωτογραφία του α’ εξαμήνου του 2022, ο όμιλος REDS με τη συνεισφορά της Γυαλού Εμπορικής εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 64,4% στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021, η κερδοφορία ΕΒΙTDA διαμορφώθηκε σε περίπου 2,9εκατ.ευρώ, αυξημένη κατά 127,3% ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων της τάξης των 900 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 600 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το Smart Park είναι ήδη μισθωμένο στο 98% της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προχωρά σε νέες συμφωνίες με σκοπό την πλήρη εκμίσθωση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Reds πέραν των επιδόσεων του α’ εξαμήνου η τάση διατηρείται δυναμική καθώς και στο εννεάμηνο της χρήσης το Smart Park τόσο η επισκεψιμότητα, όσο και οι τζίροι των καταστημάτων, κινούνται με υψηλά διψήφια άνοδο.

Ειδικότερα, έναντι του 2021 η επισκεψιμότητα έως τα τέλη Σεπτέμβρη έχει αυξηθεί κατά 11% ενώ η αύξηση τζίρου των επιχειρήσεων κατά 8,5%. Η παραπάνω επίδοση προστίθεται στην ήδη θετική εικόνα του 2021 όπου οι τζίροι των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου είχαν αυξηθεί κατά 22% έναντι του 2019.

Μέσα στο 2022 η διοίκηση της Reds προχώρησε σε νέες συμβάσεις μίσθωσης με την αλυσίδα εστίασης KFC, την βελγική εταιρεία αξεσουάρ Parfois και εσχάτως με την JD Sports. Στο επόμενο διάστημα το ήδη υφιστάμενο κατάστημα της σουηδικής αλυσίδας ένδυσης H&M επεκτείνεται, ενώ από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου νέο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Πέραν των παραπάνω η διοίκηση της εταιρείας διαθέτει επίσης δύο ακόμη νέες συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων με αλυσίδες εστίασης και ένδυσης. Επιπλέον αναμένεται να τρέξει πρόγραμμα εκδηλώσεων προκειμένου να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκτός από το σκέλος των εσόδων και των στρατηγικών αύξησης τους, ο όμιλος REDS επιχειρεί και στο σκέλος των εξόδων, επιδιώκοντας τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Όπως αναφέρει στην αναλυτική οικονομική κατάσταση εξαμήνου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της Γυαλού Εμπορική με μικρότερο κόστος και βελτιωμένους όρους με στόχο την ενίσχυση των χρηματοροών της.

Η διαπραγμάτευση αφορά σε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ύψους 41,5 εκατ. ευρώ της Γυαλού Εμπορική που συνάφθηκε το Μάιο του 2020 (από την προηγούμενη διοίκηση του ομίλου) το οποίο περιελάμβανε και την αναχρηματοδότηση προηγούμενου δανεισμού ποσού 15,3 εκατ. ευρώ περίπου. Με την εκταμίευση του δανείου επίσης η εταιρία προχώρησε τότε στην αποπληρωμή παροχής πιστώσεων με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό (bridge finance), η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της υλοποιηθείσας νέας επέκτασης της δομήσιμης επιφάνειας του Smart Park.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου REDS επαναβεβαίωσε ότι εξετάζει την αγορά όμορων του εμπορικού πάρκου Smart Park οικοπέδων και σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου, διατηρώντας διαπραγματεύσεις τόσο με τον μητρικό όμιλο Ελλάκτωρ (που κατέχει εκτάσεις) όσο και με τρίτους ανεξάρτητους ιδιοκτήτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v