Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Η ακτινογραφία των πρώτων εσόδων από το Ελληνικό

Διατηρείται η πρόβλεψη για είσπραξη 200 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2022 από τις συμβάσεις στο Ελληνικό, μεταξύ των οποίων και τα πρώτα έσοδα από τα joint venture με την ΤΕΜΕΣ. Τι θα εισφέρει σε έσοδα και EBITDA το McArthurGlenn.

Lamda Development: Η ακτινογραφία των πρώτων εσόδων από το Ελληνικό

Έσοδα και από τα joint venture με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο Ελληνικό αναμένει στο δ’ τρίμηνο του 2022 ο όμιλος Lamda Development σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη εξαμήνου.

Τα στελέχη της εταιρείας επανέλαβαν την πρόβλεψη για καταγραφή εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς κυρίως από τις πρώτες οικιστικές αναπτύξεις, με τον CFO του ομίλου, X. Γκορίτσα να σημειώνει ότι ο κύριος όγκος αυτών αφορά στις προκαταβολές για την πώληση των οικοπέδων για τις 28 βίλες που έχουν χωροθετηθεί στην έκταση. Στο μίγμα, προστίθενται επίσης και έσοδα από τις πωλήσεις διαμερισμάτων στον Πύργο Κατοικιών, ωστόσο, όπως ανάφερε η διοίκηση του ομίλου, το μεγαλύτερο τμήμα εσόδου από τον Πύργο θα καταγραφεί το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον αγοραστών για το σύνολο των 28 οικοπέδων ενώ τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία των πρώτων δύο οικοπέδων και εισπράχθηκε το 50% του συνολικού τιμήματος της αγοραπωλησίας.

Για τον MRT, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου 90% της πωλούμενης επιφάνειας, ενώ η υπογραφή των πρώτων συμβολαίων αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022 (είσπραξη 20% της αξίας συναλλαγής σε πρώτη φάση).

Όσον αφορά τα έσοδα από την παραχώρηση έκτασης στο Ελληνικό για τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με καζίνο από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Hard Rock, το πρώτο τμήμα εσόδων (από τα συνολικά 15 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία των μερών), αναμένεται να καταγραφεί στο α’ τρίμηνο του 2023, ενώ η πλήρης καταβολή εκτείνεται έως τα μέσα του 2024.

Πέραν των παραπάνω, τα στελέχη του ομίλου αναφέρθηκαν στη συγκυρία της αύξησης του κόστους χρήματος δεδομένου ότι πέρα από τα κεφάλαια της ΑΜΚ και των δύο ομολογιακών δανείων, ο όμιλος για να εξυπηρετήσει την πρώτη 5ετή φάση ανάπτυξης έχει συνάψει συμφωνία με Eurobank και Πειραιώς για δανεισμό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Για το 55% του παραπάνω ποσού, σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου υπάρχουν ρήτρες αντιστάθμισης, οπότε η όποια πιθανή μελλοντική επιβάρυνση από την αύξηση επιτοκίων αφορά στο 45%. Προς το παρόν ο όμιλος δεν έχει εκταμιεύσει ποσά δανεισμού, ενώ σήμερα επιβαρύνεται με επιτόκιο 3,2% κατά μέσο όρο. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται -δεδομένων των τάσεων στα επιτόκια euribor- ότι κατά μέσο όρο η όποια επίπτωση στο μέσο επιτόκιο της Lamda Development να αυξηθεί στο 3,7%.

Lamda Malls

Η πρόσφατη εξαγορά του εκπτωτικού χωριού McArthurGlenn αναμένεται να αποτυπωθεί στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης με τα στελέχη του ομίλου να εκτιμούν ότι η ουσιαστική συνεισφορά θα αποτυπωθεί το 2023, προσθέτοντας 1,5-2 εκατ.ευρώ στα κέρδη EBITDA της Lamda Malls.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που συνόδευσε την ανάλυση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, το εν λόγω asset προσθέτει 14% εμπορικούς χώρους ενώ αναμένεται σε πλήρη ενσωμάτωση να προσφέρει αύξηση εσόδων από ενοίκια 15% και 10% στα κέρδη EBITDA.

Σε ότι αφορά την λειτουργία των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων, τα οποία στο α’ εξάμηνο του 2022 παρουσίασαν ουσιαστική ανάκαμψη μετά από τη διαταραχή της πανδημίας, τα στελέχη της Lamda Development αναγνώρισαν πως η θεαματική αύξηση του ενεργειακού κόστους είχε μικρή επίπτωση στα κέρδη EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v