Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το double του Αγγελάκη και οι επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Πόσα κεφάλαια θέλει να πάρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό, τι λέει ο Θάνος Αγγελάκης για τις ανατιμήσεις και το κόστος παραγωγής και ποια η στόχευση σε βάθος πενταετίας.

Το double του Αγγελάκη και οι επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Έχοντας αφήσει πίσω μια δύσκολη δεκαετία, την προηγούμενη, κυρίως στο πρώτο μισό της οποίας η εταιρεία που διοικεί, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Θάνος Αγγελάκης, κάπου έχασε τον προσανατολισμό της, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό της.

Από τζίρο μόλις 11,8 εκατ. ευρώ το 2016, οι πωλήσεις της εφέτος, που τρέχουν με ρυθμό ανάπτυξης 35% -το 17% αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από τις ανατιμήσεις-, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 40 εκατ. ευρώ και θα πιάσουν τα 80 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ένα rebound για την οικογενειακή πτηνοτροφική εταιρεία από την Εύβοια, παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα της δεν βρίσκονται, μέχρι στιγμής, στα ράφια του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας, στον Σκλαβενίτη, που ελέγχει πάνω από το 32% της αγοράς.

Ο στόχος της Αγγελάκης για την επόμενη πενταετία είναι φιλόδοξος. Διπλασιασμός του τζίρου σε βάθος πενταετίας με διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα βαρύ τριετές επενδυτικό πλάνο 30 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει καταθέσει δύο αιτήσεις για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Δράση 1 και Δράση 2) -με χρηματοδότηση 50% από το ΤΑΑ, 30% από τράπεζες (Optima, Alpha, Πειραιώς) και 20% ίδια συμμετοχή- ενώ το επόμενο διάστημα θα υποβάλει αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο.

Οι επενδύσεις των 30 εκατ. ευρώ αφορούν:

  • επένδυση σε φωτοβολταϊκά: 2,5 εκατ. ευρώ
  • αντικατάσταση του στόλου των φορτηγών: 2,5 εκατ. ευρώ
  • διπλασιασμός της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου και εκσυγχρονισμός του: 7,5 εκατ. ευρώ
  • απόκτηση νέων μηχανών συσκευασίας, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις κατά 7.000 τ.μ. και δημιουργία νέας μονάδας με γραμμή προψημένων (ready to cook) προϊόντων: 7,5 εκατ. ευρώ
  • εκσυγχρονισμός της μονάδας ζωοτροφών: 2-2,5 εκατ. ευρώ
  • εξαγορά μονάδας εκκολαπτηρίου αυγών: 600.000 ευρώ
  • απόκτηση μονάδων πατρογονικών: περίπου 1,5 εκατ. ευρώ
  • επενδύσεις σε νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους 20.000 τ.μ.: 4 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, η ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών θα επιφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους, το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και μέσω εξαγωγών. Σήμερα το 10% της παραγωγής της Αγγελάκης εξάγεται σε Ντουμπάι, Τσεχία, Ουγγαρία, κ.ά., ενώ στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων και σε άλλες ξένες αγορές.

Στο σήμερα, η συμπλήρωση των 60 ετών παρουσίας της εταιρείας Αγγελάκης στην αγορά συμπίπτει χρονικά με μια πολύ δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία που πιέζει επιχειρήσεις και καταναλωτές. Από την Άνοιξη του 2021 μέχρι τώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 80% ενώ συνολικά το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που διοικεί αυξήθηκε κατά 20%-30%, είπε χθες σε δημοσιογραφικό γεύμα ο κ. Θάνος Αγγελάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα επίσης δύσκολο 2023, το οποίο θα φέρει νέο κύκλο συγκέντρωσης στον κλάδο.

Μέρος από την αύξηση αυτού του λειτουργικού κόστους έχει περάσει και στην κατανάλωση. Στο τέλος του 2021, η Αγγελάκης προχώρησε σε αύξηση τιμών μεσοσταθμικά κατά 6%, τάση που εντάθηκε το 2022 -έως σήμερα έχει προχωρήσει σε αυξήσεις 17%-, ενώ προγραμματίζει νέες έως το τέλος της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το ύψος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v