Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθυστερούν οι Σαουδάραβες στην υπόθεση της Εθνικής

Αργή η διαδικασία προσκόμισης των απαραίτητων εγγράφων στον SSM για την προκαταρκτική αξιολόγηση του fit&proper. Ερωτήματα για την στάση τους. Ανοικτός ο δρόμος να λάβουν έγκριση καταλληλότητας ως παθητικός επενδυτής.

Καθυστερούν οι Σαουδάραβες στην υπόθεση της Εθνικής

Με αργές διαδικασίες ανταποκρίνονται, προς το παρόν, οι Σαουδάραβες στην προσκόμιση εγγράφων, τα οποία ζητά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, προκειμένου να ανάψει πράσινο φως για ενδεχόμενη απόκτηση ειδικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.

Το Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia εισήλθε, πριν περίπου ένα μήνα, σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η περίοδος αποκλειστικότητας λήγει στις 30 Νοεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, αν χρειαστεί.

Παρά, όμως, το πολύμηνο ενδιαφέρον του για τη συγκεκριμένη επένδυση και το γεγονός ότι το ΤΧΣ κίνησε, άμεσα, τις διαδικασίες εκπόνησης στρατηγικής αποεπένδυσης, ώστε να είναι έτοιμο τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου να λάβει αποφάσεις, το Public Investment Fund καθυστερεί σε δευτερεύοντα θέματα.

Η προκαταρκτική αξιολόγηση καταλληλότητας επενδυτή αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία «ανεπιθύμητων» επενδυτών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρότι δεν διαθέτουν ιστορικό επενδύσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες, τους έχει διαμηνυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορούν να λάβουν προέγκριση για την απόκτηση ειδικής συμμετοχής, ως παθητικός μέτοχος.

Με δεδομένο ότι έχουν ζητήσει να ελέγχουν ένα μόλις μέλος στο Δ.Σ. της Εθνικής, εφόσον αποκτήσουν ειδική συμμετοχή, η παραπάνω «φόρμουλα» κινείται εντός του πλαισίου της προσφοράς τους. Ως εκ τούτου, η καθυστέρηση στην προσκόμιση εγγράφων προκαλεί ερωτήματα για το αν παραμένει σε ισχύ το «ζωηρό» τους ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σαουδάραβες εκδήλωσαν το αρχικό τους ενδιαφέρον για την ΕΤΕ πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν η περίοδος που ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε ταχεία ψήφιση του νέου νόμου για το ΤΧΣ και έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση μετοχών Εθνικής από το Ταμείο, μέσω βιβλίου προσφορών, με ανοικτό το ενδεχόμενο μέρος τους να κατέληγε σε βασικό επενδυτή ή ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone investors).

Με δεδομένο ότι δεν είχε ψηφισθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο και το ΤΧΣ δεν είχε προσλάβει σύμβουλο διάθεσης, οι Σαουδάραβες κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους απευθείας στον πρωθυπουργό.

Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου και η άρδην αλλαγή επενδυτικού σκηνικού, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις επακόλουθες Δυτικές κυρώσεις, «πάγωσαν» τις εξελίξεις για μερικούς μήνες. Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να επανέλαβε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδιαφέρον του Public Investment Fund of Saudi Arabia για το 20% της Εθνικής Tράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Ακολούθησε η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος στο ΤΧΣ και προφανώς η κατάθεση προσφοράς, βάσει της οποίας ΤΧΣ και κρατικό fund επενδύσεων (sovereign fund) της Σαουδικής Αραβίας, εισήλθαν σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ως τις 30 Νοεμβρίου.

Για να ξεκινήσει, όμως, η διαπραγμάτευση, θα πρέπει το ΤΧΣ να διαθέτει εγκεκριμένη στρατηγική αποεπένδυσης και να έχει καθορίσει, βάσει αυτής, μια σειρά θεμάτων. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσει τις κινήσεις αποεπένδυσης από τη θέση του στην Εθνική Τράπεζα, τι ποσοστό προτίθεται να διαθέσει, σε ποια συγκυρία και με ποια διαδικασία. Επιπρόσθετα, πρέπει να έχει προσλάβει σύμβουλο διάθεσης, που, βάσει της στρατηγικής, να συνδιαμορφώσει και να «τρέξει» διαδικασία διάθεσης.

Μόλις πρόσφατα, το Ταμείο επέλεξε τη Rothschild για να εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης και έχει διενεργηθεί η πρώτη συνάντηση. Παράλληλα, κατέθεσε στον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα short list με επενδυτικές τράπεζες (Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America), για την επιλογή συμβούλου διάθεσης μετοχών της Εθνικής.

H Rothschild εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την κατάθεση προσχεδίων προτεινόμενης στρατηγικής εντός Νοεμβρίου. Σε ανοικτή γραμμή με το ΤΧΣ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο της ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v