Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon Hellas: «Πράσινο φως» για τη διανομή προμερίσματος

Θετική έκπληξη η πορεία της εισηγμένης, καθώς παρά την υποχώρηση της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες οικονομικές επιδόσεις του 2021.

Medicon Hellas: «Πράσινο φως» για τη διανομή προμερίσματος

Στη διανομή προμερίσματος μεταξύ 0,10 και 0,15 ευρώ ανά μετοχή είναι αποφασισμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει η διοίκηση της Medicon Hellas, καθώς η εισηγμένη σημειώνει σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα και διαθέτει πλέον ισχυρή ρευστότητα.

Πέρυσι, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της από τα 15,26 στα 21,5 εκατ. ευρώ και την καθαρή της κερδοφορία από τις 753 χιλ. στα 3,07 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενη συγκυριακά από τη διάθεση διαγνωστικών τεστ για την πανδημία Covid-19, ενώ ο καθαρός της δανεισμός στις 31/12/2021 είχε περιοριστεί μόλις στο 1,75 εκατ. ευρώ (δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA μικρότερος της μονάδας).

Ο συνδυασμός αυτών των θετικών εξελίξεων είχε προκαλέσει τη διαμαρτυρία επενδυτών μειοψηφίας, που συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 5% είχαν ζητήσει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου τη διανομή μερίσματος. Τότε, λοιπόν, η διοίκηση της εισηγμένης (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr) είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος το φετινό φθινόπωρο, αξιολογώντας και την πορεία των οικονομικών της επιδόσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει το πράσινο φως για τη διανομή προμερίσματος, που θα κυμανθεί πιθανότατα μεταξύ του 0,10 και του 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Με δεδομένο ότι η τρέχουσα τιμή του τίτλου κυμαίνεται γύρω στα 3 ευρώ, εκτιμάται ότι η συνολική μερισματική απόδοση για τη χρήση 2022 (προμέρισμα φέτος συν τελικό μέρισμα το 2023) θα κυμανθεί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η Medicon Hellas συγκαταλεγόταν «παραδοσιακά» στις εταιρείες υψηλών μερισμάτων, ωστόσο η πολιτική αυτή διακόπηκε την προηγούμενη δεκαετία λόγω του «κουρέματος» που επέβαλε το 2012 η κυβέρνηση στα κρατικά ομόλογα (PSI), τα οποία είχε υποχρεώσει τις εταιρείες του κλάδου να λάβουν έναντι οφειλών προς αυτές από τα κρατικά νοσοκομεία! Η εισηγμένη στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, κατάφερε να επιβιώσει, να επανέλθει σε σημαντικά κερδοφόρα αποτελέσματα και να φέρει την τρέχουσα ρευστότητά της σε σαφώς ικανοποιητικό επίπεδο.

Η φετινή πορεία

Η χρήση του 2021 είχε χαρακτηριστεί ως συγκυριακά υψηλή λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των διαγνωστικών τεστ που διατέθηκαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19.

Παρ' όλα αυτά, η φετινή πορεία της Medicon Hellas αποτελεί θετική έκπληξη, καθώς παρά την υποχώρηση της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της δεν απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες οικονομικές επιδόσεις του 2021. Συγκεκριμένα, στο πρώτο φετινό εξάμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 9,7 στα 10,36 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,24 εκατ. έναντι 1,57 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι δε αφορά το εννεάμηνο, η εισηγμένη ανακοίνωσε πωλήσεις οριακά αυξημένες (από τα 15,3 στα 15,4 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το «κλειδί» της επιτυχίας εστιάζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην άνοδο των εξαγωγών αλλά και στην επέκταση των διαγνωστικών τεστ και για σειρά άλλων παθήσεων, το λανσάρισμα των οποίων έτυχε θετικής υποδοχής από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v