Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοδευτική: Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας με τους Αμερικανούς

Πώς δομείται το deal με τον αμερικανικό όμιλο LDA Capital για χρηματοδότηση έως 20 εκατ. ευρώ. Το σινιάλο για τις νέες μετοχές και η επόμενη μέρα για την κατασκευαστική.

Προοδευτική: Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας με τους Αμερικανούς

Μια σειρά σημαντικών επισημάνσεων που αφορά την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ της Προοδευτικής και του αμερικανικού ομίλου LDA Capital προέκυψαν κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Προοδευτικής η ελληνική εταιρεία είχε συμφωνήσει με την LDA Capital «για χρηματοδότηση έως του ποσού των 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση σε βάθος τριετίας». Σύμφωνα επίσης με την ίδια ανακοίνωση, «η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Μερικά από τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας, στα οποία αναφέρθηκε χθες η διοίκηση της Προοδευτικής είναι τα παρακάτω:

  • Πρώτον, ο αμερικανικός όμιλος έχει δεσμεύσει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία και είναι στο χέρι της Προοδευτικής για το αν και πότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία άντλησης αυτών μέσα από τη διαδικασία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
  • Δεύτερον, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε μια τέτοια μελλοντική έκδοση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την (τότε) τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  • Τρίτον, σε καμιά περίπτωση, το ποσοστό συμμετοχής του αμερικανικού ομίλου δεν θα μπορεί να υπερβεί το 20% (άρα δεν τίθεται ζήτημα απόκτησης πλειοψηφίας των μετοχών από τους Αμερικανούς).

Η «επόμενη μέρα»

Πώς όμως «μεταφράζονται» όλα αυτά; Αρχικά, η διοίκηση της Προοδευτικής θα παραθέσει ένα πρώτο πακέτο επενδύσεων σε τομείς που ήδη έχουν συμφωνηθεί με τους Αμερικανούς. Η συμφωνία αφορά δυνητικές τοποθετήσεις στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων μέσω του ενός έξυπνου συστήματος Internet Of Things (Smart IOT), καθώς και της παλιάς δραστηριότητας στις κατασκευές, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση δημόσιων συμβάσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στις αρχές του 2023.

Το πόσα τελικά χρήματα θα επενδύσουν συνολικά οι Αμερικανοί στην Προοδευτική θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο κατά την επόμενη τριετία. Αν -θεωρητικά- τα επόμενα τρία χρόνια η τιμή παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα (αποτίμηση μεταξύ 11 και 12 εκατ. ευρώ) τότε η LDA Capital θα επενδύσει το πολύ 2,2-2,4 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερα ποσά θα επενδυθούν, σε περίπτωση μελλοντικής ανόδου της τιμής της μετοχής.

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της εισηγμένης, τα σχέδια ανάπτυξης της Προοδευτικής δεν περιορίζονται μόνο στη χρηματοδότηση της LDA Capital, αλλά περιλαμβάνουν και συμπληρωματικά «εργαλεία» που θα λειτουργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση της Προοδευτικής, ο κύκλος εργασιών της παραμένει μηδενικός, ωστόσο μετά το «κούρεμα» τραπεζικών υποχρεώσεων, στις 30 Ιουνίου 2022 η εταιρεία δημοσίευσε ίδια κεφάλαια +9,94 εκατ. ευρώ, συνολικό τραπεζικό δανεισμό 4,73 εκατ. και διαθέσιμα 1,85 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 2,9 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη διοίκηση, έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες για κουρέματα και των λοιπών τραπεζικών δανείων, προκειμένου η εταιρεία να απαλλαγεί μελλοντικά πλήρως από τραπεζικές υποχρεώσεις.

Μετά από αυτά, η εισηγμένη θα μείνει με κάποιες υποχρεώσεις προς ιδιώτες, με πάγια περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) αποτιμημένα προς 7,87 εκατ. ευρώ και με επίδικες υποθέσεις, σε άλλες εκ των οποίων η εισηγμένη ζητά χρήματα και σε άλλες ζητούν χρήματα τρίτοι από αυτή. Πάντως, ο αριθμός των ανοιχτών σχετικών μετώπων περιορίζεται και η κυριότερη υπόθεση είναι αυτή του «Καζίνο του Φλοίσβου» (χρονίζει από τη δεκαετία του 1990!) όπου το Δημόσιο ζητά περίπου επτά εκατ. από την Προοδευτική και η τελευταία ακόμη περισσότερα από το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v