Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmos Aluminium: Αποδίδει περιουσιακά στοιχεία στην οικογένεια Ξ. Καντώνια

Περιουσιακά στοιχεία με λογιστική αξία €8,74 εκατ. αποδίδονται στους μετόχους. Αγροτεμάχια, βιομηχανικά ακίνητα, ΑΠΕ και μετοχές Optima, Premia και Μπλε Κέδρος στα assets που αποσχίζονται. Προεργασία ενόψει της απορρόφησης της ΕΤΕΜ.

Cosmos Aluminium: Αποδίδει περιουσιακά στοιχεία στην οικογένεια Ξ. Καντώνια

Την έναρξη της διαδικασίας μερικής διάσπασης της Cosmos Aluminium, με απόσχιση των κλάδων ακινήτων και συμμετοχών και εισφορά τους σε υπό σύσταση εταιρεία, με την επωνυμία Cosmos Investments, αποφάσισε στις 18 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της βιομηχανίας.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε οι μετοχές της Cosmos Investments να αποδοθούν δωρεάν στους μετόχους της Cosmos Aluminium. Πρόκειται για carve-out, που αποτελεί απαραίτητη προεργασία για την υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία προβλέπει την απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium.

Ο υπό απόσχιση κλάδος ακινήτων περιλαμβάνει 26 αγροτεμάχια αθροιστικής έκτασης περίπου 130 στρεμμάτων, οικόπεδο στη Λάρισα έκτασης 4.186 τ.μ. και βιομηχανικό ακίνητο σε αγροτεμάχιο 43,8 στρεμμάτων, το οποίο έχει φωτοβολταϊκό 499,5 KW.

Ο κλάδος συμμετοχών περιλαμβάνει το 49% της Ecos Κατασκευαστική, το 100% των Cosmos Energy K ΜΑΕ και Cosmos Energy X, το 51% της MC Ghargers IKE, 94 χιλ. μετοχές Optima αξίας κτήσης 2 εκατ. ευρώ, 422.670 μετοχές Μπλε Κέδρος αξίας κτήσης 951 χιλ. ευρώ και 700 χιλ. μετοχές Premia αξίας κτήσης 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, θα μεταβιβαστούν στην Cosmos Investment μακροπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του συνεταιρισμού ΘΕΣΓΑΛΑ-ΠΙΕΣ, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η λογιστική αξία των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων προσδιορίστηκε σε 8,74 εκατ. ευρώ, που θα αποτελεί και το μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Invest. Το 100% των μετοχών αποδίδεται αναλογικά στους μετόχους της Cosmos Aluminium, που είναι η οικογένεια Ξενοφώντα Καντώνια.

Η απόσχιση εντάσσεται στα βήματα αναγκαίας προεργασίας ενόψει της απορρόφησης δια συγχώνευσης της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δια απορροφήσεως, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα βρεθεί να κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Cosmos Aluminium.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v