Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Σχέδια επέκτασης σε ξενοδοχεία και ακίνητα

Αξιόλογη άνοδος στα τουριστικά έσοδα της εισηγμένης σε σχέση με πέρυσι, απώλειες για το χρηματοοικονομικό της χαρτοφυλάκιο. Τα νέα σχέδια στο real estate.

Centric: Σχέδια επέκτασης σε ξενοδοχεία και ακίνητα

Σαφώς ικανοποιητικά και ιδιαίτερα ανοδικά σε σύγκριση με πέρυσι κινήθηκαν φέτος οι εργασίες του εισηγμένου ομίλου που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα, λόγω της απουσίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και εξ’ αιτίας της γενικότερης πολύ ικανοποιητικής πορείας των ξένων επισκεπτών στη χώρα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των υπηρεσιών «εν πλω ψυχαγωγίας» όπου φέτος ταξίδεψαν απρόσκοπτα και χωρίς τους περιορισμούς τα κρουαζιερόπλοια ανά τον κόσμο. Στα αξιοσημείωτα επίσης, συγκαταλέγεται το ότι πρόσφατα η Centric ενέταξε στα συνεργαζόμενα πλοία στα οποία προσφέρει «εν πλω ψυχαγωγία» και το Levante Ferries, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.

Σε αντίθεση ωστόσο με το λειτουργικό κομμάτι, απώλειες καταγράφει φέτος το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, το οποία προσέφερε κατά το παρελθόν πολύ σημαντικά κέρδη. Ωστόσο, οι φετινές απώλειες είναι σχετικά περιορισμένες, πρώτον γιατί το ύψος του χαρτοφυλακίου μειώθηκε (προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι φετινές νέες επενδύσεις του ομίλου) και δεύτερον λόγω της αμυντικής συμπεριφοράς που επέδειξε σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μεγάλης πτώσης στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων ανά τον κόσμο.

Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική της Centric, αυτή την περίοδο προχωρούν οι εργασίες έτσι ώστε από την τουριστική σεζόν του 2023 να είναι δυνατή η εκμετάλλευση τόσο της νέας ξενοδοχειακής μονάδας στην Αράχοβα, όσο και των πολυτελών βιλών στη Μεσσηνία. Να σημειωθεί πως πέραν αυτών, η Centric λειτουργεί ήδη ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο.

Γενικότερα, ο εισηγμένος όμιλος προτίθεται να επεκτείνει την παρουσία του τόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και στην αγορά του real estate, αποκτώντας και άλλα ακίνητα προς εκμετάλλευση. Ήδη, εκτός των άλλων που εκμισθώνει, απέκτησε και ένα μικρό ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, ενώ διαθέτει προς αξιοποίηση οικόπεδο στη συμβολή της Αττικής με την Εθνική Οδό.

Αξιοσημείωτες τέλος -μεταξύ άλλων- είναι δύο συμμετοχές που κατέχει η Centric: Η μία αφορά το 16,5% της CD Media (εταιρείας ιδιαίτερα κερδοφόρας που διανέμει σημαντικά μερίσματα και που φέτος εξαγόρασε το 29 % της Intertech) το οποίο είναι αποτιμημένο μόλις προς ένα εκατ. ευρώ στα λογιστικά βιβλία της εισηγμένης.

Η δεύτερη συμμετοχή αφορά περίπου το 3% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας Προοδευτική, η οποία μετά από μακρά περίοδο περιπετειών, αυτό τον καιρό βρίσκεται σε πορεία μηδενισμού των δανειακών της υποχρεώσεων και προσέλκυσης της LDA Capital στρατηγικού επενδυτή (για το σκοπό αυτό έχει ήδη συγκληθεί σχετική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που προβλέπει την έκδοση warrants).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v