Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: «Επίθεση» για να αυξήσει το μερίδιο στη σταθερή τηλεφωνία

Αύξηση 43% σε ετήσια βάση καταγράφει ο όμιλος στα έσοδα από ICT, όπως αποκαλύφθηκε στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα τριμήνου. Γιατί ανεβάζει την πίεση για μερίδια στη σταθερή τηλεφωνία.

ΟΤΕ: «Επίθεση» για να αυξήσει το μερίδιο στη σταθερή τηλεφωνία

«Μάχη» προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στη σταθερή τηλεφωνία δίνει ο ΟΤΕ, προχωρώντας σε επιθετική εμπορική πολιτική, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει και το 4ο τρίμηνο του 2022, αλλά και το 2023. Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος καταγράφει αύξηση 43% σε ετήσια βάση στα έσοδα από έργα τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT).

Ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟTΕ Μπάμπης Μαζαράκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τριμήνου σε αναλυτές, τόνισε ότι η πτώση στα έσοδα στη σταθερή τηλεφωνία προέρχεται κυρίως από τις προσπάθειες να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στις ευρυζωνικές συνδέσεις, όπου και πήραν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνίες, τόσο οι σταθερές όσο και οι κινητές, διακρίνονται από έντονο ανταγωνισμό, ο οποίος όμως «δεν μας εμποδίζει να ενισχύσουμε την παρουσία μας και ταυτόχρονα να επενδύουμε σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του δικτύου μας».

«Προσέξατε πως έχουμε πάρει το μεγαλύτερο μέρος των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων. Δεν μας ανησυχεί η πτώση των εσόδων, έγινε επίτηδες. Αξιοποιούμε την καλή πορεία σε άλλους τομείς, για να διασφαλίσουμε αυτό τον τομέα, που είναι βασικός για εμάς», είπε ο κ. Μαζαράκης μιλώντας για τη σταθερή τηλεφωνία.

Αναφερόμενος στη μείωση συνδέσεων, τόνισε ότι είναι  κυρίως συνδέσεις μόνο φωνής. «Γι' αυτό και προχωράμε σε εμπορικές ενέργειες προκειμένου να ενισχύσουμε τη βάση μας αλλά και να αναβαθμίσουμε σε υψηλότερες ταχύτητες τους πελάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των καταναλωτών και θέλουμε οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες να μην τους ανησυχούν. Γι' αυτό αυξήσαμε τις ταχύτητες και συνεχίζουμε να κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στα έργα πληροφορικής, ο κ. Μαζαράκης είπε ότι ο όμιλος πήρε πολύ σημαντικά έργα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επιφέροντας αύξηση εσόδων 43% σε ετήσια βάση. Αυτό δίνει και μεγαλύτερη ευελιξία στον ΟTΕ, για να προχωρήσει στην επιθετική πολιτική για τη σταθερή τηλεφωνία.

Οι επενδύσεις και η τηλεόραση

Οι επενδύσεις σε FTTH και δίκτυα 5G αναμένεται να οδηγήσουν σταδιακά σε υψηλότερη ζήτηση και ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη, η εγκατάσταση οπτικών ινών προχωρά κανονικά, ενώ ανέφερε ότι ο όμιλος έχει φιλόδοξα σχέδια παρά το γεγονός ότι δεν έχει κρατικές επιδοτήσεις. Συνολικά, σε ετήσια βάση, η διείσδυση του δικτύου οπτικών ινών αυξήθηκε κατά 12,7%.

Η επέκταση του δικτύου 5G συνεχίζεται με στόχο πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022 και 90% για το τέλος του 2023. Ο ΟΤE συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω του κορυφαίου δικτύου 4G/4G+/5G και παράλληλα ενισχύει τα έσοδά του. Ακόμη, στα σχέδια του ομίλου είναι και η ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου 5G ως το τέλος του 2023. Όπως είπε ο κ. Μαζαράκης, η πελατειακή βάση της κινητής τηλεφωνίας του ΟTΕ συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας στο τέλος του τρίτου τριμήνου τα 7,4 εκατ., αυξημένη κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για τις υπηρεσίες τηλεόρασης, ο κ. Μαζαράκης ανέφερε ότι οι συνδρομητές συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας τις 644 χιλιάδες, με ρυθμό 7,3% σε ετήσια βάση, παρά τον ανταγωνισμό αλλά και την πειρατεία.

Το Payzy

Αισιόδοξος για την πορεία του Payzy εμφανίστηκε ο κ. Μαζαράκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της νέας εφαρμογής που έκλεισε ένα μήνα από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία της, υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς προβλέψεις, ωστόσο περιμένουν πολλά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώτο μήνα λειτουργίας η εφαρμογή έπιασε τον στόχο του έτους όσον αφορά τα νέα iban.  

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός ΟΤE είναι η μόνη θυγατρική της Deutsche Telekom που έχει λανσάρει ανάλογη εφαρμογή και ήταν μια πρωτοβουλία που έπεισε τη μητρική καθώς συνδυαζόταν με άδεια ηλεκτρονικού χρήματος, κάτι που δίνει άλλη δυναμική στο εγχείρημα. Σημειώνεται ότι ο ΟΤE έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να λανσάρει το ελληνικό Payzy σε θυγατρικές της Deutsche Telekom σε ακόμη 10 χώρες, εφόσον πιάσει συγκεκριμένο στόχο συνδρομητών στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟTΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε στην παρουσίαση της νέας εφαρμογής ότι το Payzy σε δέκα χρόνια μπορεί να αποφέρει στον όμιλο τα ίδια έσοδα με τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v