Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Ιωάννου- AVAX: Κλείνει ο κύκλος αποεπένδυσης από non core assets

Την πώληση συμμετοχής του ομίλου στην ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ομίλου. Στο α’ εξάμηνο του 2023 η ολοκλήρωση μεταφοράς των συμμετοχών στις παραχωρήσεις στην θυγατρική εταιρεία.

Χρ. Ιωάννου- AVAX: Κλείνει ο κύκλος αποεπένδυσης από non core assets

Την πώληση της συμμετοχής του ύψους 20,5% στην εταιρεία Γέφυρα ΑΕ, η οποία αποτελεί την παραχωρησιούχο εκμετάλλευσης της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ομίλου Avax, Χρ. Ιωάννου στο Euro2day.gr. Η μεταβίβαση του εν λόγω ποσοστού μάλιστα προς τους υπόλοιπους βασικούς μετόχους της κοινοπραξίας που ελέγχει την παραχώρηση (Vinci 57,45% και Άκτωρ Παραχωρήσεις 22,02%) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Με την παραπάνω κίνηση ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η αποεπένδυση του ομίλου από non core assets και από ώριμες παραχωρήσεις. Υπενθυμίζεται την τελευταία διετία, ο όμιλος έχει προβεί σε πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως η μεταβίβαση του ΣΔΙΤ 10 σχολείων στην Premia AEEAΠ τον Οκτώβριο του 2019 (έναντι 8 εκατ.ευρώ), την πώληση του κτιριακού συγκροτήματος γραφείων του ομίλου στο Μαρούσι προς την Trastor ΑΕΕΑΠ τον Μάιο του 2020 (έναντι 34 εκατ.ευρώ), αλλά και την πώληση της Voltrerra στη ΔΕΗ τον περασμένο Ιούνιο, από την οποία ο όμιλος ενέγραψε κεφαλαιακό κέρδος ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις αποεπένδυσης στοχεύουν αφενός στη μείωση του δανεισμού το ομίλου και στην απελευθέρωση ρευστότητας που θα χρηματοδοτήσει τα επόμενα σχέδια του ομίλου στους βασικούς τομείς δραστηριότητας, με τον κ. Ιωάννου να αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά και το ενδεχόμενο νέου μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Κατά τον ίδιο ωστόσο προχωρά η διάκριση του τομέα παραχωρήσεων του ομίλου (ο οποίος σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αποτίμηση ανέρχεται σε 515 εκατ. ευρώ) και η εισφορά των assets στη νεοσυσταθείσα θυγατρική. Ήδη σε αυτή έχει μεταβιβαστεί η συμμετοχή του ομίλου Άβαξ στην παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (αποτελεί τον δεύτερο βασικό μέτοχο της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας), ύψους 23,61% ενώ έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2023 αναμένεται και η μεταβίβαση ποσοστού 19,1% που κατέχει ο όμιλος στην Ολυμπία Οδό.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή στην Αττική Οδό (34,21%), δεδομένου της λήξης τη υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2024 δεν προβλέπεται η εισφορά στην εν λόγω θυγατρική. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη έχει αναφέρει η διοίκηση του ομίλου Άβαξ, η παραπάνω λειτουργική αναδιάρθρωση θα επιτρέψει την καλύτερη αποτύπωση των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και την άντληση ρευστότητας.

Σημειώνεται πως ο όμιλος έχει ήδη μειώσει κατά 120 εκατ. ευρώ τον δανεισμό κατά την τελευταία διετία, ενώ το αντίτιμο πώλησης της συμμετοχής στην Γέφυρα ΑΕ αλλά και τα μερίσματα που εισπράττει από την Αττική Οδό ΑΕ (ήδη αποφασίστηκε η διανομή προμερίσματος ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022) αναμένεται να κατευθυνθούν στην περαιτέρω μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.

Στο α’ εξάμηνο του 2022 ο δανεισμός του ομίλου Άβαξ, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων leasing μειώθηκε κατά 42,6 εκατ. ευρώ και πλέον την 30.06.2022 ανερχόταν στα 452,9 εκατ. ευρώ έναντι 495,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Επίσης, το συνολικό καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκε σημαντικά στα 9,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι 11,8 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω μείωσης του συνολικού δανεισμού και του επιτοκιακού περιθωρίου των ομολογιακών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v