Ανατιμήσεις 25,5% από τη ΦΑΓΕ

Με υψηλές ταχύτητες η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο. Οι πιέσεις στις πωλήσεις και η αύξηση των κερδών. Τι συνέβη σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.

Ανατιμήσεις 25,5% από τη ΦΑΓΕ

Η αύξηση κατά 25,5% της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΦΑΓΕ δεν στάθηκε ικανή για να συγκρατήσει τις πωλήσεις της σε αξία στις βασικές της αγορές -εξαιρείται η αγορά των ΗΠΑ- το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο παρά την πίεση που δέχθηκε σε επίπεδο πωλήσεων, η λειτουργική και η καθαρή της κερδοφορία ενισχύθηκε.

Το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η αξία των πωλήσεων της ΦΑΓΕ σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε κατά 6,3% λόγω της αύξησης της μέσης καθαρής τιμής πώλησης, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο κατά 12,4% και την αρνητική επίδραση 6,8% στις πωλήσεις σε αξία λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στην Ελλάδα κατά 19,7%, 14,6% και 5,4% αντίστοιχα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των πωλήσεων σε αξία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 21,4%.

Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 12,4% σε σύγκριση με το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Αυτό προέκυψε κυρίως από μειώσεις σε όγκο πωλήσεων στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 17,7%, 17,3%, 13,8% και 9,5% αντίστοιχα.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 46,6% στα 16 εκατ. δολάρια ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν στα 5,8 εκατ. δολάρια, από 2,3 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Σε επίπεδο εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν 3,1% στα 421,2 εκατ. δολάρια. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 19%, η οποία εν μέρει ανισταθμίστηκε από τη μείωση των πωλήσεων σε όγκο κατά 10,9% και την αρνητική επίδραση κατά 5% στις πωλήσεις σε αξία, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στην Ελλάδα κατά 15,8%, 14,5% και 8,3% αντίστοιχα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των πωλήσεων σε αξία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 16,1%.

Οι πωλήσεις σε όγκο για το εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 10,9% σε σύγκριση με το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτό προέκυψε κυρίως από μειώσεις σε όγκο πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 18,0%, 17,7%, 16,6% και 6% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v