Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: To swap με MIG ρίχνει το NPE ratio κάτω του 7,5%

Η τράπεζα θα ανταλλάξει απαιτήσεις από δάνεια ονομαστικής αξίας 443,8 εκατ. ευρώ με το 79,38% της Attica Group. Μειώνεται το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και αυξάνει ο συντελεστής κάλυψης.

Πειραιώς: To swap με MIG ρίχνει το NPE ratio κάτω του 7,5%

Με NPE ratio χαμηλότερο του 7,5%, σε pro forma βάση, θα κλείσει το έτος η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επί της αρχής συμφωνία ανταλλαγής χρέους με τη MIG.

Η Πειραιώς εισέφερε τον περασμένο μήνα στην 100% θυγατρική της Strix Holdings ομολογίες της MIG από κοινό ομολογιακό, ανεξόφλητου, σήμερα, υπολοίπου 282,9 εκατ. ευρώ και Μετατρέψιμο Ομολογιακό, ανεξόφλητου υπολοίπου 160,8 εκατ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τόκους). Πρόκειται για δάνεια που ταξινομούνται σταθερά τα τελευταία χρόνια στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures). Η καθαρή λογιστική τους αξία (σ.σ. μετά την αφαίρεση των προβλέψεων) ανέρχεται, με βάση την πρόσφατη ανακοίνωση της Πειραιώς, σε 329 εκατ. ευρώ. Μετά την εισφορά τους στη Strix Holdings, τον Νοέμβριο, τα εν λόγω δάνεια δεν ενοποιούνται από την τράπεζα.

Η ανταλλαγή χρέους με μετοχές Attica Group, μέσω της Strix Holdings, οδηγεί σε μεταβίβαση και ακύρωση ομολογιών ονομαστικής αξίας 421 εκατ. ευρώ (σ.σ. με τους τόκους κατά 443,8 εκατ. ευρώ). Έτσι, το απόθεμα των NPEs θα υποχωρήσει κάτω από 3 δισ. ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει νέα ροή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο τέλος του έτους αναμένεται να είναι χαμηλότερα, λόγω λογιστικών διαγραφών και της όποιας μείωσης, λόγω οργανικών ενεργειών. Με δεδομένη, δε, την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω πιστωτικής επέκτασης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς συνολικές χορηγήσεις αναμένεται να βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 7,5% στις 31/12/2022.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο συντελεστής κάλυψης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από συσσωρευμένες προβλέψεις καθώς τα δάνεια της MIG διέθεταν προβλέψεις που αντιστοιχούσαν στο 22% της ονομαστικής τους αξίας (σ.σ. 421 εκατ. ευρώ μικτή λογιστική αξία, χωρίς τους τόκους).

Σημειώνεται ότι στις 30/9 το NPE ratio της Πειραιώς διαμορφώθηκε σε 8,7% (3,3 δισ. ευρώ) από 9,1% στο τέλος Ιουνίου, με τον συντελεστή κάλυψης στο 49,4% (+330 μ.β. σε τριμηνιαία βάση). Η διοίκηση ανέφερε, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τον στόχο υποχώρησης του δείκτη κάτω από τα επίπεδα του 8% στο τέλος της χρήσης.

Τέλος, εφόσον η ανταλλαγή χρέους με το 79,38% των μετοχών της Attica Group ολοκληρωθεί, η Πειραιώς θα βρεθεί να κατέχει, μέσω της θυγατρικής της Strix Holdings, το 91,22% του ακτοπλοϊκού ομίλου, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία λήψης εγκρίσεων προκειμένου να υλοποιήσει σχέδιο διάσωσης της ΑNΕΚ.

Εφόσον το πλάνο υλοποιηθεί με τους όρους που συμφωνήθηκαν και στον χρόνο που εκτιμήθηκε, η Πειραιώς προσδοκά να ανακτήσει ως μέτοχος, ό,τι θα χάσει ως πιστωτής για να διασωθεί η ΑNΕΚ. Η διεύρυνση της μετοχικής της έκθεσης στην Attica πολλαπλασιάζει μελλοντικά οφέλη αλλά και κινδύνους.

Η μερική διαγραφή δανείων της ΑNΕΚ, οι συνέργειες του νέου σχήματος και οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ θέτουν τις βάσεις για να υλοποιηθεί το business plan και να κερδίσουν το στοίχημα οι μέτοχοι. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η πορεία οικονομίας και επομένως τουριστικής/επιβατικής κίνησης, όπως και η πορεία του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v