Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαθμίζει σε «ΒΒ» τη Μυτιληναίος η S&P, θετικό outlook

Αναμένουμε συνολικό EBITDA ύψους 750-800 εκατ. ευρώ το 2022 επισημαίνει ο οίκος. Πρόκειται για αξιοσημείωτη βελτίωση από την προηγούμενη εκτίμηση (Νοέμβριο του 2021) για 500-550 εκατ. ευρώ.

Αναβαθμίζει σε «ΒΒ» τη Μυτιληναίος η S&P, θετικό outlook

Η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Μυτιληναίος σε «BB» από «BB-». Ο όμιλος επεκτάθηκε με ρυθμούς ρεκόρ το 2022, διπλασιάζοντας τα EBITDA σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Η εξαιρετικά ισχυρή κερδοφορία το 2022 θα τροφοδοτήσει τη Mυτιληναίος με επιδόσεις ρεκόρ το επόμενο έτος, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σε έκθεση.

"Κατά την άποψή μας, η πειθαρχημένη προσέγγιση της Mυτιληναίος για την εξασφάλιση συμβολαίων και τη χρήση καλύτερων από τo αναμενόμενo ταμειακών ροών για περαιτέρω διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, υποστηρίζει την πιστωτική ποιότητα του ομίλου", σημειώνει η S&P.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, "αυξήσαμε τις αξιολογήσεις μας" για τη Mυτιληναίος σε «BB» από «BB-».

Οι οίκος αναμένει συνολικό EBITDA ύψους 750-800 εκατ. ευρώ το 2022. "Πρόκειται για αξιοσημείωτη βελτίωση από την προηγούμενη εκτίμησή μας τον Νοέμβριο του 2021, για 500-550 εκατ. ευρώ.  Για το 2023 τα EBITDA πιθανότατα θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό παρά την επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη.

Οι προοπτικές για το 2023 ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με το 2022 -σταθερές τιμών ενέργειας και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών αντισταθμισμένων αλουμινίου LME στη μεταλλουργία εν μέσω αγοράς περιορισμένης προσφοράς- εκτός από την πρόσθετη χωρητικότητα από το εργοστάσιο με τουρμπίνες φυσικού (CCGT) και την επιτάχυνση έργων στα τμήματα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης (RSD) και βιώσιμων λύσεων μηχανικής (SES) του ομίλου.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν μια πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 6-12 μήνες, με την επιφύλαξη της ικανότητας της Mytilineos να ανταποκρίνεται στις βασικές υποθέσεις μας, σημειώνει ο οίκος. Προβλέπουμε EBITDA τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2023 και το 2024, που μεταφράζεται σε προσαρμοσμένο χρέος προς EBITDA κάτω του 2x.

Κατά την άποψή μας, προσθέτει, η προβλεπόμενη ύφεση στην Ευρώπη είναι πιθανό να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις επιδόσεις της εταιρείας, καθώς υπάρχουν ορισμένες αντισταθμίσεις και εξασφαλισμένες συμβάσεις.

Η οικονομική ανάκαμψη και τα οφέλη από τις συνεχείς επενδύσεις θα είναι επίσης οι κύριοι μοχλοί της ανοδικής αξιολόγησης κοντά στο 2024.

Η θετική προοπτική αντανακλά την εκτίμηση, προσθέτει η S&P, ότι η Μυτιληναίος θα παρουσιάσει σταθερά κέρδη και χαμηλότερη μόχλευση χάρη στη συνεχιζόμενη μετατροπή της σε μεγαλύτερη και διαφοροποιημένη εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v