Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πληγώνει τη Folli Follie η καθυστέρηση στη δίκη

Συστάθηκαν οι λουξεμβουργιανές θυγατρικές, ενώ βγαίνουν προς πώληση τα μη δεσμευμένα ακίνητα. Η subcommittee και η αγωνία για τη συμφωνία που περιπλέκεται από την καθυστέρηση στη δίκη.

Πώς πληγώνει τη Folli Follie η καθυστέρηση στη δίκη

Με δεσμευμένα ακίνητα αξίας 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικούς λογαριασμούς 3 εκατ. ευρώ, όταν καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε συμβούλους, πρόστιμα και υποχρεώσεις από έναν τζίρο 40 εκατ. ευρώ, χωρίς πρόσβαση στις τράπεζες, η Folli Follie επιθυμεί διακαώς να απαγκιστρωθούν από την ποινική δίκη βασικών μετόχων και πρώην στελεχών της τα περιουσιακά της στοιχεία.

Εξάλλου, μόνον έτσι θα ξεμπλοκάρει το σχέδιο εξυγίανσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της, η οποία επικυρώθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η εταιρεία προσφεύγει με σχετικό αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών, όπως επανέλαβε ο Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FF Group, σε ενημερωτική συνάντηση χθες με εκπροσώπους του Τύπου.

Αν δεν αποφασίσει θετικά το αρμόδιο θεσμικό όργανο, πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία προκειμένου τα ακίνητα να αποδοθούν στην εταιρεία, ήτοι αναμονή τουλάχιστον 1,5 χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες -μισθούς, προμηθευτές, συμβούλους, δικηγόρους, νομικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι η Folli Follie έχει αιτηθεί υπαγωγή στις 90 δόσεις με βάση τις ειδικές διατάξεις κατά ΚΕΔΕ (Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων) για εταιρείες υπό εξυγίανση. Αν ευοδωθεί το αίτημα, θα είναι μια σημαντική ανάσα για το cash flow.

Μέχρι να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών η διοίκηση προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των μη δεσμευμένων ακινήτων σε συνδυασμό με τα έσοδα από το δίκτυο καταστημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά ακίνητα, δεσμευμένα και μη, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ομολογιούχοι. Ο κ. Σάμιος τόνισε ότι η σχέση της διοίκησης με τους ομολογιούχους είναι άριστη και είναι σε συνεχή επαφή με subcommittee που δημιουργήθηκε για τη διοίκηση των απαιτήσεων και τη γρήγορη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Τόνισε δε ότι διατηρείται η αρχική συμφωνία.

Το νέο εταιρικό σχήμα

Βάσει αυτής της συμφωνίας, ήδη έχει συσταθεί η FF AssetCo, εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία θα ελέγχει δύο θυγατρικές: την FF OpsCo, με έδρα το Λουξεμβούργο, της οποίας η ίδρυση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και την European AssetCo, που θα συσταθεί αργότερα και θα έχει επίσης έδρα το Λουξεμβούργο. Στις νέες εταιρείες, που θα έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, θα μεταφερθεί η δραστηριότητα της σημερινής εταιρείας και τα ακίνητα αντίστοιχα, αξία που με βάση τη συμφωνία καλύπτει την απαίτηση των ομολογιούχων, ήτοι 450 εκατ. ευρώ κι επιπλέον ποσό που θα τους αποδοθεί με βάση τη συμφωνία, περί τα 140 εκατ. ευρώ. Οι υπολογισμοί είναι κατά προσέγγιση καθώς βασίζονται στην αξία των ακινήτων που ενδέχεται να μεταβληθεί (αρχική αποτίμηση είχε γίνει από την Deloitte). Σήμερα η αξία των δεσμευμένων ακινήτων ανέρχεται γύρω στα 27-28 εκατ. ευρώ, αλλά το σύνολο των ακινήτων εκτιμάται πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ.

Πάντως η σύσταση του νέου group τίθεται εν αμφιβόλω χωρίς έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων.

Από τον παράδεισο στην κόλαση

Ο κ. Σάμιος αναφέρθηκε χθες διεξοδικά στην υπερπροσπάθεια που έχει καταβληθεί από στελέχη της διοίκησης και εργαζόμενους τα 4 τελευταία χρόνια, από τον Μάιο του 2018, όταν δηλαδή το report της QCM αποκάλυψε την έκταση του μηχανισμού παραποίησης οικονομικών στοιχείων στον όμιλο. Χαρακτήρισε θαύμα το γεγονός ότι η εταιρεία επιβιώνει 4 χρόνια, όταν μεγάλος διεθνής οίκος τής έδινε ζωή λίγων ημερών.

«Η Ελλάδα είναι γεννημένη για να εκπλήσσει. Κάτω από αντίξοες συνθήκες η διαδρομή είχε ενδιαφέρον και ατέλειωτες εκπλήξεις. Μια τέτοια είναι και η αναβολή της δίκης... Είχαμε διαύγεια πνεύματος και άγνοια κινδύνου», ανέφερε σχετικά ο κ. Σάμιος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο όμιλος «από παράδεισος μέχρι τον Μάιο του 2018 έγινε κόλαση».

Υπενθύμισε ότι ο όμιλος είχε πάνω από 40 θυγατρικές, μέχρι το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ και χαρτοφυλάκιο με πάνω από 42 διεθνή brands. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μια ομάδα για να διαχειριστεί την κρίση, να επιβεβαιώσει δραστηριότητες και ΑΦΜ, καταστήματα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες (έρευνα QCM) ότι δεν υπήρχαν, απαιτήσεις από θυγατρικές και «χρυσά συμβόλαια» διευθυντών και malls που έπρεπε να αποζημιωθούν. «Μόνο για να οριοθετήσεις αυτό το κομμάτι θα πρέπει να έχεις 100 νομικούς. Αλλά και να τους είχες, δεν θα υπήρχε δυνατότητα να τους πληρώσεις», σημείωσε ο κ. Σάμιος.

Τέσσερα χρόνια αγώνας

Είναι ενδεικτικό ότι η Folli Follie έχασε 41 σήματα μέσα σε 6 μήνες. Πρόκειται για εμπορικά σήματα που συνεισέφεραν σημαντικά στον τζίρο, με τη Nike να επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα. Μόνο φέτος η εταιρεία χάνει 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τις συμβάσεις που λήγουν σταδιακά. Πιο πρόσφατα αποσπάστηκαν 4 καταστήματα σε Κύπρο, Γλυφάδα, The Mall Athens και Golden Hall και μένει το κατάστημα του Συντάγματος μέχρι τα τέλη του 2023.

Μαζί με τα σήματα η εταιρεία έχανε και εργαζόμενους που έπρεπε να αποζημιωθούν. Υπολογίζεται ότι μόνο στη μητρική εταιρεία, 700 άτομα έχουν αποχωρήσει από το 2019 με αποζημιώσεις πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ.

Στο διάστημα αυτό, το δημόσιο έχει εισπράξει 200 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. «Η εταιρεία πληρώνει περισσότερα για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία παρά για να αγοράζει εμπορεύματα», τόνισε ο κ. Σάμιος εξηγώντας την ανάγκη να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie προκειμένου να καλυφθούν υποχρεώσεις -έστω- στο δημόσιο.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι παρά τις προκλήσεις, η εταιρεία χαίρει εμπιστοσύνης από προμηθευτές ενώ σύμφωνα με μελέτη, το brand, παρά την αρνητική δημοσιότητα, χαίρει αναγνωρισιμότητας με σκορ 93%. Μάλιστα η εταιρεία διατηρεί ενεργές συζητήσεις για συνεργασίες με νέα brands, αλλά η ευόδωσή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις.

Η δραστηριότητα σήμερα

Σήμερα η Folli Follie πραγματοποιεί τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο μητρικής) και ο όμιλος διαθέτει δίκτυο 100 καταστημάτων, εκ των οποίων τα μισά στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι και το δημόσιο πληρώνονται στο ακέραιο, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, που πλήρωσε χθες το δώρο Χριστουγέννων στους 1.000 περίπου εργαζόμενους της FF Group. Σημείωσε ενδεικτικά ότι οι πωλήσεις στο κόσμημα αναπτύσσονται με ρυθμό 47% το 2022 ενώ ο τομέας ένδυσης αναπτύσσεται με ρυθμό 24%.

Η εταιρεία αναπτύσσει τα δικά της σήματα Folli Follie και Links of London, τα multibrand καταστήματα Collective, τα εκπτωτικά πολυκαταστήματα Factory Outlet και χτίζει χαρτοφυλάκιο brands καλλυντικών υπό την ομπρέλα της Heaven on Earth. Επιπλέον έχει συνάψει συμφωνία με την αμερικανική ICB και αναπτύσσει τα σήματα Beverly Hills Polo Club και Kendall & Kylie, καθώς και με την Bestseller για το brand Jack&Jones, επιχειρώντας να ξαναστήσει portfolio από μηδενική βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v