Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Folli Follie: Η αργόσυρτη δίκη ναρκοθετεί την προσπάθεια εξυγίανσης

Καθυστερεί η αποδέσμευση των ακινήτων. Τα σενάρια και οι κρίσιμες προθεσμίες. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πλήρωση των αιρέσεων της συμφωνίας εξυγίανσης.

Folli Follie: Η αργόσυρτη δίκη ναρκοθετεί την προσπάθεια εξυγίανσης

Κινδύνους εγκυμονεί για το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie η καθυστέρηση της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της, που είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της. Η διαδικασία εξαρτάται από τις εξελίξεις στην ποινική δίκη που είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, ελλοχεύουν κίνδυνοι από την εκπνοή των χρονικών περιθωρίων προστασίας της εταιρείας έναντι μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης πιστωτών της, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίζει εσαεί παρατάσεις.

Από την επικύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας εξυγίανσης με τη διόρθωση του παραρτήματος για τα ακίνητα -η οποία συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εκδόθηκε απόφαση επικύρωσης τον Ιανουάριο (υπ' αριθμ. 3/2022)- τρέχει προθεσμία εννέα μηνών για την υλοποίησή της.

Η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστούσε σε διευθέτηση του θέματος της άρσης των σχετικών δεσμεύσεων μεσούσης της δίκης των 13 κατηγορουμένων στη γνωστή υπόθεση παραποίησης οικονομικών στοιχείων -συμπεριλαμβανομένων των βασικών μετόχων, μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Ωστόσο η πολυπλοκότητα της διαδικασίας θέτει προκλήσεις, πέραν του ότι έχουν κλητευθεί και Κινέζοι κατηγορούμενοι και καταθέτουν δεκάδες μάρτυρες.

Όσο περνά ο χρόνος εξανεμίζονται οι ελπίδες για διευθέτηση του θέματος «εμβόλιμα» στη διαδικασία, όπως συνέβη π.χ. με την αποφυλάκιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη λόγω παρέλευσης 18μήνου. 

Επιπλέον η διοίκηση της Folli Follie δεν συμμετέχει στη διαδικασία. Τέθηκε εκτός πολιτικής αγωγής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήματα και να διεκδικήσει την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο χρόνος

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος της εταιρείας είναι ο χρόνος. Ας σημειωθεί ότι αν και σε ένα μεγάλο μέρος της δικαστικής διαδικασίας οι συνεδριάσεις ήταν πυκνές, τα κρούσματα κορωνοϊού στη σύνθεση του δικαστηρίου και η απεργία δικηγόρων στοίχισαν αρκετές ημέρες καθυστέρησης στη δίκη, που αναμένεται να συνεχιστεί στις 28 Απριλίου.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύθηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και από τις ανακριτικές αρχές είναι πιθανόν να αποδεσμευθούν όταν ολοκληρωθεί η πολύκροτη δίκη, από την οποία νεότερα θα πρέπει να αναμένονται μετά το Πάσχα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Είναι σαφές ότι χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων της Folli Follie όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της πτώχευσης, αφού είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, κάτι που έχει επισημάνει άλλωστε επανειλημμένως και ο Γιώργος Σάμιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FF Group.

Αναμένοντας την έκβαση της δίκης, τα πιθανά σενάρια είναι δύο: είτε αθώωση των κατηγορουμένων, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξέπλυμα, με συνέπεια απελευθέρωση περιουσιακών τους στοιχείων, είτε καταδίκη των κατηγορουμένων, που σημαίνει δήμευση των ακινήτων υπέρ του δημοσίου. Αν και το δικαστήριο μπορεί να περιορίσει τη δήμευση σε μέρος των περιουσιακών στοιχείων, γενικά προβλέπεται ότι τα ακίνητα δημεύονται υπέρ του δημοσίου ως προϊόν εγκλήματος.

Εν κατακλείδι, η Folli Follie είναι αντιμέτωπη με τους κινδύνους που συνοδεύουν τη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές της, η οποία είναι βασισμένη σε ακίνητα δεσμευμένα από δημόσια αρχή.

Έχει εξασφαλίσει προστασία από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης πιστωτών της, από τη συζήτηση της αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν υπάρχουν ωστόσο επαρκείς εγγυήσεις σήμερα ότι δεν θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της ποινικής δίκης η λήξη της προστασίας της εταιρείας, κάτι που θα σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πιστωτής θα μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v