Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τη ΛΑΡΚΟ η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για την τύχη της βιομηχανίας. Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι πλειοδότης στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία θα ανακηρυχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, βάζοντας τέλος στο θρίλερ.

Μια ανάσα από τη ΛΑΡΚΟ η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings

Κλείνει στις αμέσως προσεχείς ημέρες η εκκρεμότητα με τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να αναδειχθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG.

Ο ανταγωνιστής της, η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, κατέθεσε μεγαλύτερη προσφορά, περί το 1,5 εκατ. ευρώ, στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Ωστόσο, η κοινοπραξία με επιστολή της προς τον Ειδικό Διαχειριστή ζήτησε να κηρυχθούν έκπτωτοι οι Ιρλανδοί, γιατί η εγγυητική επιστολή που προσκόμισαν προερχόταν από άλλη εταιρεία και όχι αυτή που προσήλθε στον διαγωνισμό.

Οι αιτιάσεις της κοινοπραξίας εξετάσθηκαν από το νομικό επιτελείο της Ειδικής Διαχείρισης σχετικά με το αν η εγγυητική συνιστά παραβίαση των όρων του διαγωνισμού και φαίνεται ότι κατέληξαν σε θετική γνωμοδότηση. Έτσι, όπως λένε οι υπάρχουσες πληροφορίες, πλειοδότης στον διαγωνισμό αυτό αναμένεται να ανακηρυχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG, παρά το γεγονός ότι το τίμημα που κατέθεσε ήταν μικρότερο.

Εφόσον συμβεί τελικά αυτό, η πώληση της ΛΑΡΚΟ θα είναι γεγονός, με «νικητή» την κοινοπραξία, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον παράλληλο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και με τίμημα που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out), καθώς ίδιος θα είναι ο πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς.

Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αν στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης κηρυσσόταν πλειοδότης η ιρλανδική εταιρεία. Οπότε θα καλούνταν και οι δύο να υποβάλουν ενιαίο τίμημα για την απόκτηση του συγκροτήματος της ΛΑΡΚΟ. Το μετέωρο ερώτημα είναι η στάση της ιρλανδικής εταιρείας, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εξελίξεις αυτές.

Ο έλεγχος του αιτήματος της κοινοπραξίας από τους νομικούς συμβούλους διήρκεσε περί τους δυόμισι μήνες, από το άνοιγμα των προσφορών στα τέλη Οκτωβρίου του 2022. Η κυβέρνηση έχει ένα σημαντικό λόγο να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό, δεδομένου ότι λήγουν στα τέλη Ιανουαρίου οι εξάμηνες συμβάσεις με τους εργαζομένους, οι οποίοι οδηγούνται από τον Φεβρουάριο τυπικά στο ταμείο ανεργίας.

Η τύχη τους αγνοείται, όπως καταγγέλλουν τα πέντε σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, καθώς είναι άγνωστο αν θα επαναπροσληφθούν και πόσοι από τον νέο ιδιοκτήτη. Μπροστά στη ρευστότητα των συνθηκών που διαμορφώνονται για τους εργαζόμενους, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ οργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή ανοιχτή σύσκεψη στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού του συγκροτήματος, καταγγέλλοντας ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι έτοιμη να δοθεί έναντι πινακίου φακής, χωρίς καμία διασφάλιση για τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας και την καταβολή του μόχθου μας».

Καταγγέλλουν, επίσης, την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο για το πώς «η ΛΑΡΚΟ θα ξαναμπεί σε επαναλειτουργία, σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι σταθεροποιημένες στις 30.000 ευρώ ανά τόνο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v