Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Η Ellington... φεύγει, Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου έρχονται;

Η διάσταση ΤΜΕΔΕ-Ellington και η -πιθανή- επανεκκίνηση διαδικασίας ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Στο επίκεντρο της κυοφορούμενης υποκατάστασης το ΤΧΣ. Γιατί πρέπει να συναινέσει. Πάει πίσω η ΑΜΚ. Τα χρονικά περιθώρια και οι δικλίδες.

Attica Bank: Η Ellington... φεύγει, Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου έρχονται;

Γεμάτες υπόγειες εξελίξεις ήταν οι ημέρες ηρεμίας, που διήγε το σίριαλ κεφαλαιακής ενίσχυσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank καθώς το προηγούμενο διάστημα προέκυψε, με αφορμή -και- τη στρατηγική διαχείρισης/μείωσης των NPEs, απόσταση στις σχέσεις ΤΜΕΔΕ και Ellington.

Αν οι πληροφορίες που έχουν φθάσει στο Euro2day.gr ευσταθούν, το ΤΜΕΔΕ κίνησε διαδικασίες που πρακτικά τελειώνουν τη συμφωνηθείσα κοινοπραξία με την Ellington, ανοίγοντας θέμα αναζήτησης νέου στρατηγικού επενδυτή για την Αttica Bank.

Η πλευρά του ΤΧΣ δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επίσημα για τις παραπάνω εξελίξεις. Επίκειται συνάντηση σήμερα, μεταξύ της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Ελένης Βρεττού και του Ηλία Ξηρουχάκη, όπου προφανώς θα συζητηθεί το θέμα.

Η στάση του ΤΧΣ είναι καθοριστική καθώς το Ταμείο βάζει λεφτά στην αποφασισθείσα ΑΜΚ μόνο εφόσον διενεργείται με όρους αγοράς και βάσει συμφωνίας (μετόχων) και business plan, που του επιτρέπουν να αποεπενδυθεί από την τράπεζα, σε βάθος μερικών ετών, με -οριακό έστω- κέρδος.

Πιθανή απομάκρυνση της Ellington από τη θέση του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή καθιστά «νεκρό γράμμα» την υφιστάμενη συμφωνία μετόχων και το ΤΧΣ, σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας και σε ανοικτή γραμμή με τον επόπτη, θα πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι η αποφασισθείσα αύξηση κεφαλαίου μετατίθεται. Στόχος, όμως, παραμένει ο επενδυτής να βρεθεί σύντομα και η νέα συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ να υπογραφεί σε ορίζοντα 4 με 6 εβδομάδων.

Στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και η παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ για έκδοση/διάθεση warrants. Οι αποφάσεις της συνέλευσης οριοθετούν έναν οδικό χάρτη που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα διαδικασία ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Από ανεπίσημες δηλώσεις θεσμικών παραγόντων προκύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον τρίτων να υποκαταστήσουν την Ellington σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή, με την ίδια δομή συμφωνίας μετόχων ( σ.σ. βάσει της οποίας το ΤΧΣ αναλαμβάνει την κάλυψη της πρώτης ζημιάς). Η πλευρά της Thrinvest (Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου) ) φέρεται να έχει επανακάμψει, ως προς το ενδιαφέρον της για την Attica Bank, ευρισκόμενη σε παράλληλη συζήτηση –και- με την Ellington, η οποία ακόμη και αν αποσυρθεί από εν δυνάμει επενδυτής, παραμένει μέρος της συνάρτησης ως κάτοχος των mezzanine και junior notes της τιτλοποίησης Omega και servicer του ίδιου χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα, δε, με δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευστεί, η πλευρά των εφοπλιστών (Μπάκος-Καϋμενάκης) δηλώνει έτοιμη να στείλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ΤΧΣ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v