Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμούς ανάπτυξης 20% στοχεύει η Profile

Ο πήχης μπαίνει πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών. Ανεβάζει συνεχώς το υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων. Η ρευστότητα και το εκλογικό ρίσκο.

Σε ρυθμούς ανάπτυξης 20% στοχεύει η Profile

Τη συνέχιση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που σημειώνει εδώ και πολλά χρόνια φιλοδοξεί να συνεχίσει και φέτος η εταιρεία πληροφορικής Profile, αναμένοντας άνοδο τόσο από το μέτωπο των ιδιωτικών έργων (αφορούν κυρίως εργασίες στο εξωτερικό) όσο και από τα δημόσια έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Το 2022 έκλεισε για την Prοfile με κύκλο εργασιών ελαφρά ανώτερο των 25 εκατ. ευρώ (έναντι 20,12 εκατ. το 2021) παρά το γεγονός ότι η εισηγμένη εταιρεία είχε ρευστοποιήσει τη δραστηριότητα του ticketing (διαφυγόντα έσοδα της τάξεως των 800 χιλ. ευρώ). Για τη φετινή χρονιά, ο πήχης μπαίνει πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, επίδοση που σηματοδοτεί ποσοστό ανάπτυξης ανώτερο του 20%.

Στο μέτωπο των ιδιωτικών έργων, παρατηρείται ανοδική τάση στο λογισμικό των τραπεζών, αλλά και στο κομμάτι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις μικροχρηματοδοτήσεις. Η Prοfile αναμένεται μέσα στη χρονιά να αποκομίσει έσοδα από έργα που ανέλαβε πέρυσι, από συμβάσεις που προβλέπεται να υπογράψει φέτος, αλλά και από τα υψηλά έσοδα υποστήριξης-συντήρησης παλαιότερων συμβάσεων (ποσοστό επαναλαμβανόμενου κύκλου εργασιών άνω του 50%).

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι εργασίες της Prοfile στον δημόσιο τομέα, οι οποίες φαίνεται να εξελίσσονται πολύ καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις στις οποίες είχε προχωρήσει πέρυσι και πρόπερσι η διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η Prοfile ανέλαβε πέρυσι έργα του δημόσιου προϋπολογισμού γύρω στα 35 με 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχει θέσει ως στόχο να συνάψει νέες σχετικές συμβάσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023.

Γενικότερα, στο ήδη προϋπάρχον ανοδικό growth των ιδιωτικών έργων, έχουν έρθει να προστεθούν και οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της εταιρείας μέσα στην επόμενη τριετία. Επιπρόσθετα, με τη ρευστότητα της Prοfile να διατηρείται σε άριστα επίπεδα (υψηλό θετικό καθαρό ταμείο), το σενάριο μιας νέας εξαγοράς στο εξωτερικό παραμένει ανοιχτό, από τη στιγμή που προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Το εκλογικό ρίσκο

«Παραδοσιακά» ο κλάδος της πληροφορικής -και ιδιαίτερα οι εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου- επηρεάζεται αρνητικά σε έτη που διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, όταν μάλιστα μέσα στο 2023 πιθανολογείται βάσιμα μια διπλή αναμέτρηση στις κάλπες. Η φετινή χρονιά ωστόσο βρίσκει τις εταιρείες πληροφορικής «φορτωμένες» με μεγάλα ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων και το όποιο πολιτικό ρίσκο φαίνεται να περιορίζεται κυρίως στη χρονική μετακύλιση κάποιων νέων αναθέσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, σε περίπτωση που τα πράγματα κυλήσουν φέτος ομαλά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, τότε η Prοfile θα μπορούσε να υπερβεί τον προαναφερθέντα στόχο για ποσοστό ανάπτυξης 20% μέσα στο 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v