Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο για τις μετοχές τεχνολογίας

Η μεγάλη αύξηση των τιμών από το 2010 συνοδεύτηκε από σαφή βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών. Αναλυτικοί πίνακες.

Χρυσές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο για τις μετοχές τεχνολογίας

Σε μια ιδιαίτερα αποδοτική τοποθέτηση για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει εξελιχθεί ο κλάδος της τεχνολογίας, καθώς από το 2010 έως σήμερα έχει προσφέρει εξαιρετικές αποδόσεις, βασισμένες στη μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών και στην πολύ ισχυρή τους ρευστότητα.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που παρέθεσε το ΧΑ στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης “ATHEX Digital Technology Forum”, σύμφωνα με τα οποία:

  • Από την 23/4/2010 (ημερομηνία ανακοίνωσης προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ) έως και τον Ιανουάριο του 2023, ο Τεχνολογικός Δείκτης του ΧΑ έχει σημειώσει μέση ετήσια απόδοση +7,14%, όταν κατά την ίδια χρονική περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχρεωθεί σε αντίστοιχη μέση ετήσια επίδοση -4,5%.
  • Εντυπωσιακές αποδόσεις προς όφελος των μακροπρόθεσμων μετόχων τους κατέγραψαν (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, με πηγή την ΕΧAΕ), η Epsilon Net (+31,49% ετησίως), η Quest Holdings (+19,17%), η Entersoft (+18,3%), η Profile (+16,95%), η Performance technology (+12,6%), η Space Hellas (+11,47%), η Ideal (+11,44%), η Q&R (+8,13%), κ.α. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κέρδη κατέγραψαν και 14 μετοχές του κλάδου (από την άλλη πλευρά υπήρχε και η MLS, που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ετέθη εκτός διαπραγμάτευσης, απογοητεύοντας τους κατόχους της).

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, η μεγάλη αύξηση των τιμών συνοδεύτηκε και από μια σαφή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες σε αθροιστική βάση σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 41,4%, του EBITDA κατά 44,7% και των καθαρών κερδών τους κατά 700% (από -47,5 εκατ. στα +285,3 εκατ. ευρώ το 2021).

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο, βελτιώθηκε δραστικά και η ρευστότητα των εταιρειών του κλάδου, με τον δείκτη του συνολικού χρέους προς τα ίδια κεφάλαια να υποχωρεί από το 54% στο 39%. Ενδεικτικό της ισχυρής ρευστότητας του κλάδου είναι ότι αθροιστικά ο καθαρός του δανεισμός (δάνεια μείον διαθέσιμα) είναι αρνητικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v