Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό το φετινό ξεκίνημα για την Interwood-Ξυλεμπορία

Ισχυρή κερδοφορία την προηγούμενη διετία για την εισηγμένη, με τη φετινή χρονιά να ξεκινά με ευοίωνες προοπτικές. Τα σινιάλα από τον τζίρο.

Θετικό το φετινό ξεκίνημα για την Interwood-Ξυλεμπορία

Το 2022 εξελίχθηκε σε μια ακόμη ικανοποιητική οικονομική χρήση για την Interwood-Ξυλεμπορία, με τη φετινή χρονιά να έχει ξεκινήσει για την εισηγμένη εταιρεία με επίσης θετικές προοπτικές.

Η Interwood-Ξυλεμπορία, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της ξυλείας, αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις κατά την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της κάθετης υποχώρησης που χαρακτήρισε την εγχώρια ζήτηση, αλλά και εξ’ αιτίας των δανειακών υποχρεώσεων τις οποίες σταδιακά συσσώρευσαν.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτέλεσαν το «λουκέτο» της παραγωγικής μονάδας της Shelman στην Κομοτηνή (μόλις στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς δόθηκε το εργοστάσιο μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού στο κοινοπρακτικό σχήμα της Alpha Woods και της οικογένειας Τακά), καθώς και τα ζημιογόνα αποτελέσματα της εισηγμένης Ακρίτας.

Ωστόσο, ο κλάδος έχει εμφανίσει σημαντικά δείγματα ανάκαμψης από τότε, με αποτέλεσμα το 2022 να αποτελέσει για την Interwood-Ξυλεμπορία το δεύτερο συνεχόμενο έτος ισχυρής κερδοφορίας. Ειδικότερα, το 2021 εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,845 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο του 2022 είδε τα κέρδη της προ φόρων και τόκων (EBIT) να διευρύνονται από τα 4,08 στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι κυμάνθηκε γύρω στα 40 εκατ. ευρώ (έναντι 32,33 εκατ. το 2021).

Επιπλέον, όσο και αν η κερδοφορία του δεύτερου περυσινού εξαμήνου κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με το πρώτο μισό του ίδιου έτους (εξ’ αιτίας της υποχώρησης που παρατηρήθηκε στις τιμές του ξύλου) το 2022 αποτέλεσε αναμφίβολα μια δεύτερη συνεχόμενη καλή χρονιά για τον εισηγμένο όμιλο.

Το 2023 έχει ξεκινήσει με καλούς οιωνούς για την Interwood-Ξυλεμπορία, καθώς ο όγκος των εργασιών της κινείται στα ίδια ή και σε κάπως υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αν και σειρά αβεβαιοτήτων χαρακτηρίζει το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, στην εταιρεία επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και για φέτος, αλλά και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, στο βαθμό που θα δούμε κατά τα επόμενα χρόνια τις προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία να επιβεβαιώνονται στην πράξη, αλλά και τα λεγόμενα εμβληματικά έργα να ξεκινούν να υλοποιούνται.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, ο δανεισμός της εισηγμένης ανερχόταν σε 31,35 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα στα 895 χιλ. ευρώ. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας είναι ρυθμισμένες, ενώ για τη μείωσή τους μέσα στην επόμενη διετία, η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης ακινήτων της που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v