Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωριμάζει αδειοδοτικά το Commercial Hub στο Ελληνικό

Αλληλουχία αδειοδοτήσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα, για την πολυσύνθετη εμπορική ανάπτυξη της Lamda Development με εμπορικό κέντρο, κτίρια γραφείων και retail park. Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ωριμάζει αδειοδοτικά το Commercial Hub στο Ελληνικό

Προχωρούν οι παράλληλες ενέργειες ωρίμανσης των ακινήτων που θα υποδεχτούν τις εμπορικές αναπτύξεις που σχεδιάζει η Lamda Development στο Ελληνικό, καθώς πέρα από τους σχετικούς διαγωνισμούς (π.χ. για το Vouliagmenis Mall), προωθούνται οι διαδικασίες λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε δημόσια διαβούλευση έως την 21 Απριλίου έχει τεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα οικόπεδα που θα φιλοξενήσουν το εμπορικό κέντρο (περίπου 130.000 τ.μ.), τα κτίρια γραφείων (υπολογίζονται σε 30.000 τ.μ. για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Τρ. Πειραιώς), αλλά και τα 30.000 τ.μ. του Retail Park (επένδυση του ομίλου Φουρλή), που εν τω συνόλω συγκροτούν το Commercial Hub, που σχεδιάζει να οικοδομήσει η Lamda Develοpment κατά την πρώτη 5ετία επενδύσεων του έργου.

Το έργο αφορά σε μια σύνθετη ανάπτυξη στο βορειοανατολικό άκρο του ευρύτερου οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου και αποτελεί επένδυση που -τουλάχιστον αρχικώς- έχει υπολογιστεί στα 400 εκατ. ευρώ, πέραν των επενδύσεων του ομίλου Φουρλή και τη συμβολή της Τρ. Πειραιώς (σ.σ. 147 εκατ. ευρώ) για την ολοκλήρωση του Commercial Hub.

Η παραπάνω ανάπτυξη συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που εκτιμώνται σε περίπου 3.700 θέσεις άμεσης απασχόλησης (διευθυντικές και υπαλληλικές) στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού Κέντρου και των Εμπορικών Καταστημάτων, ενώ στους χώρους των Γραφείων οι θέσεις εργασίας εκτιμώνται σε περίπου 2.700 εργαζομένους.

Σημειώνεται πως ήδη έχουν εκδοθεί πολεοδομικές άδειες για το Retail Park, ενώ σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται οι προσφορές που κατατέθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό (που αφορά στη σύναψη σύμβασης Early Contractor Involvement) για την πρώτη φάση μελέτης κατασκευής του εμπορικού κέντρου στη Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Στον εν λόγω διαγωνισμό, διατηρήθηκαν οι παλιές «συμμαχίες» ελληνικών ομίλων με ξένες τεχνικές εταιρείες, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί και κατά την αντίστοιχη διαδικασία για τον Πύργο Κατοικιών στη Μαρίνα. Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά κατέθεσαν οι κοινοπραξίες Άβαξ-Rizzani, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ACC, και Άκτωρ-Besix (στον αντίστοιχο διαγωνισμό για τον Πύργο Κατοικιών, το ελληνικό σκέλος της κοινοπραξίας είχε καταλάβει η Αρχιρόδον), αλλά δεν συμμετείχε η Ιntrakat με την Bouygues. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του CEO του ομίλου της Lamda Develοpment Oδ. Αθανασίου, οι ανάδοχοι για το παραπάνω έργο εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν μέσα στην Άνοιξη.

Σύμφωνα με τη «φωτογραφία» του Ιανουαρίου 2023, για τις βασικές αναπτύξεις με CAPEX της Lamda στον τομέα των γραφειακών χώρων (γραφεία στο συγκρότημα της Λ. Βουλιαγμένης και του εμπορικού κέντρου) εκτιμάται ότι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν στο β’ εξάμηνο του 2023, οπότε μετατίθεται και η έναρξη κατασκευής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v