Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέες επενδύσεις σε δίκτυα απαντά ο όμιλος ΟΤΕ στον ανταγωνισμό

Η πολιτική μερίσματος, η επένδυση στη Ρουμανία και το ενδεχόμενο πώλησης, ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις σε fiber to the home κυριάρχησαν στο conference call του ΟΤΕ.

Με νέες επενδύσεις σε δίκτυα απαντά ο όμιλος ΟΤΕ στον ανταγωνισμό

Το επενδυτικό πλάνο των 640 εκατ. ευρώ ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στην τηλεδιάσκεψη του ΟΤΕ με τους αναλυτές για τα απότελέσματα 2022.

Μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ο όμιλος ΟΤE συνεχίζει τον σχεδιασμό του σε επενδύσεις FTTH και 5G. Παράλληλα στοχεύει σε αύξηση της συνδρομητικής τους βάσης στο FTTH που έχει διαμορφωθεί στο 16% ενώ αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στο 25% των διαθέσιμων γραμμών το 2023.

«Αν και το πρόγραμμα επιδότησης έληξε, είδαμε μεγάλη αύξηση το τέταρτο τρίμηνο και αναμένουμε περαιτέρω ζήτηση» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤE Μ. Τσαμάζ. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών, Μπάμπης Μαζαράκης προέβλεψε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά στο voucher για την οπτική ίνα οπότε αναμένεται να σημειωθεί και αύξηση της ζήτησης.

Μιλώντας προς τους αναλυτές, ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για ισχυρό ξεκίνημα του ΟΤΕ το 2023, παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλές αβεβαιότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι συνθήκες σε όλο τον πλανήτη δεν είναι και οι καλύτερες, το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό και στη χώρα μας το ανταγωνιστικό περιβάλλον αυξάνει. Είμαστε όμως έτοιμοι για όποιες προκλήσεις νέες και παλιές».

Τόσο ο Μ. Τσαμάζ όσο και ο κ. Μαζαράκης απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ανταγωνισμό ξεκαθάρισαν ότι ο ΟΤE δίνει προσεκτικές απαντήσεις μέσα από προωθητικές ενέργειες ωστόσο δεν ανησυχούν για την μείωση του ποσοστού του ΟΤE στην ελληνική αγορά. « Ο ανταγωνισμός δεν είναι κάτι καινούργιο ωστόσο ο ΟΤE έχει προχωρήσει σε επενδυτικές παρεμβάσεις με στόχο να κρατήσει το μερίδιο του» είπε ο κ. Τσαμάζ.

Η Ρουμανία

Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για την επένδυση του ομίλου στη Ρουμανία ο Μπάμπης Μαζαράκης. «Διερευνούμε την αγορά για οποιαδήποτε στρατηγική έχει νόημα για μας» είπε με νόημα. Ωστόσο ανέφερε ότι ο ΟΤE κέρδισε συνδρομητές το προηγούμενο έτος, σταθεροποιώντας παράλληλα την θέση του στη χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την μείωση των καθαρών κερδών στη Ρουμανία ξεκαθάρισε ότι αφορά λογιστικό θέμα «Είναι μία διορθωτική κίνηση με βάση την αποτίμηση της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση αναλυτών αν ο ΟΤΕ σχεδιάζει την πώληση της Rom Telecom γιατί δεν διεκδίκησε φάσμα 5g ο κ. Μαζαράκης είπε ότι θα προσφέρει 5g μέσα από το δίκτυο του 3G που έχει ανενεργό αυτή τη στιγμή.

Το ενεργειακό κόστος

Τα 90 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το ενεργειακό κόστος το 2022 παρά το γεγονός ότι ο όμιλος είχε προχωρήσει σε κλειστές συμβάσεις με τις εταιρείες ενέργειας. Το ποσό αυτό είναι 15 εκατομμύρια περισσότερο από το 2021, αύξηση 18%. Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή αύξηση τιμολογίων λόγω του ενεργειακού κόστους ο κύριος Μαζαράκης είπε ότι αυτή την στιγμή παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από τους δύο ανταγωνιστές, και δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις.

Το ICT

Ο ΟΤΕ αποτελεί βασικό παίχτη με σημαντικά συμβόλαια στο ICT, σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού η οποία τόνισε ότι σημειώθηκε αύξηση πάνω από 30% στα έσοδα του ομίλου από την συγκεκριμένη δραστηριότητα (μόνο το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση άγγιξε το 46%). «Έχουμε επιπλέον περιθώρια αύξησης, είμαστε σε μία περίοδο που περιμένουμε ότι θα ενισχυθεί η αγορά του ICT ακόμα περισσότερο» είπε ο κ. Μαζαράκης.

Η αγορά ιδίων μετοχών

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο ΟΤE το πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών μετά την σχετική απόφαση από το Δ.Σ. της εταιρείας. Όπως είπε ο κ. Μαζαράκης, οι αγορές θα γίνουν στις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ο ΟΤΕ έχει προγραμματίσει για το 2023 αγορές μετοχών αξίας 175 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την μερισματική πολιτική υποστήριξε ότι πέρυσι διανεμήθηκε το 85% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών και το ίδιο ποσοστό θα διανεμηθεί και φέτος. Πέρυσι, ωστόσο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν αυξημένες κατά 100 – 120 εκατ. ευρώ εξαιτίας έκτακτης φορολογικής επιστροφής εξαιτίας της Ρουμανίας. Έτσι, πέρυσι διανεμήθηκαν (σε μέρισμα και εξαγορά μετοχών) 502 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να διανεμηθούν 425 εκατ. ευρώ.

Η συνδρομητική τηλεόραση

Στην συνέχιση της μάχης που δίνει ο ΟΤE ενάντια στην πειρατεία στην συνδρομητική τηλεόραση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέσα στο 2023. Στόχος είναι όπως είπε ο κ. Τσαμάζ ο περιορισμός της μέσα από στοχευμένες ενέργειες. Μάλιστα έκανε λόγο για νέο περιεχόμενο και ανάπτυξη στη συνδρομητική τηλεόραση.

Το roaming

Tα 55 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το roaming το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 50% από το 2020 και το 2021, αλλά και περίπου 20% σε σχέση με το 2019 πού ήταν η τελευταία χρόνια κανονικότητας πριν την πανδημία.

Το Payzy

Τους 100.000 συνδρομητές έφτασε το Payzy, ουσιαστικά πετυχαίνοντας τον πρώτο στόχο που είχε τεθεί από τη διοίκηση. «ΒΟΧ και Payzy κερδίζουν σημαντικό μέγεθος που θα δώσει έσοδα στα επόμενα τρίμηνα» είπε ο κ. Μαζαράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v