Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Γιατί είναι έτος-ορόσημο για την Πειραιώς το 2023

«Υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε MIG-Attica», τόνισε ο Χρ. Μεγάλου. Πώς τοποθετήθηκε η διοίκηση για τους στόχους του 2023 στην πιστωτική επέκταση, στις εκδόσεις ομολόγων, στα NPEs και για την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Χρ. Μεγάλου: Γιατί είναι έτος-ορόσημο για την Πειραιώς το 2023

Το 2023 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για την Tράπεζα Πειραιώς, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022.

Η τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, κατέχει ηγετική θέση σε όλους τους τομείς και αναμένεται να εστιάσει τη στρατηγική της στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αλλά και των εργασιών στον τομέα του asset management. Στόχος για το 2023 είναι ο καθαρός δανεισμός να ανέλθει σε 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Tράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις αγορές σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων, χωρίς «να βιάζεται», όπως ανέφερε η διοίκησή της. «Τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2023 θα προχωρήσουμε στην άντληση 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MERL», ανέφεραν. Συνέδεσαν δε τις όποιες κινήσεις και με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελληνική Δημοκρατία κάποια στιγμή εντός του έτους.

MIG-Attica Group

Ερωτηθείς ο Χρήστος Μεγάλου για την υπόθεση MIG ανέφερε: «Η τράπεζα ενεπλάκη στην υπόθεση καθώς βρέθηκε με τα δάνεια της εταιρείας. Στοχεύουμε στη συγχώνευση της Attica Group με την ΑNΕΚ και υπερασπιζόμαστε τη θέση μας μέσω της Δημόσιας Πρότασης. Περιμένουμε υπεραξία από την Attica Group, με δεδομένη τη θέση της στον τομέα της ακτοπλοΐας. Η επίδραση στα κεφάλαιά μας από την κίνηση αυτή είναι μερικές μονάδες βάσης».

Προσοχή στα στεγαστικά

Σε ό,τι αφορά στις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στα δανειακά χαρτοφυλάκια, η διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια κόπωσης από την πλευρά των δανειοληπτών. «Το πιο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο είναι τα στεγαστικά. Το παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή», ανέφεραν. Επίσης, τόνισαν ότι η τράπεζα θα σταθεί στο πλευρό των δανειοληπτών που ζορίζονται, με μια σειρά από υποστηρικτικά προϊόντα, εφόσον βέβαια χρειαστεί.

Το Κόστος

Το 2023 θα συνεχιστεί η πολιτική μείωσης του λειτουργικού κόστους της τράπεζας και θα επαναληφθούν οι κινήσεις με στόχο τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Τα NPEs

Η τράπεζα δεν προγραμματίζει πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ρίχνει το βάρος της, επί του παρόντος, στην οργανική αντιμετώπιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v