Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρικά δάνεια: Το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνει το χάσμα Ελλάδας-Ευρώπης

Πώς επηρεάζεται το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών από τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πράσινες επενδύσεις, ο ρόλος των τραπεζών και η σύγκριση με την Ευρώπη.

Εταιρικά δάνεια: Το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνει το χάσμα Ελλάδας-Ευρώπης

Παρά το γεγονός ότι η άνοδος των διεθνών επιτοκίων συνεχίζεται (πιθανολογείται ότι θα κορυφωθεί γύρω στα μέσα της φετινής χρονιάς), η ζημία για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετριάζεται από το γεγονός ότι παρατηρείται σταδιακή τάση σύγκλισης του εγχώριου κόστους χρηματοδότησης με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία οι Έλληνες επιχειρηματίες διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους δανείζονταν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (περίπου τα μισά) αποκτώντας με αυτό τον τρόπο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς. Παρόλα αυτά, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται πορεία σύγκλισης σε ό,τι αφορά το κόστος του χρήματος με την ψαλίδα να μειώνεται, τάση που πιθανολογείται βάσιμα ότι θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή την περίοδο με υπερεπάρκεια ρευστότητας (δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις μόλις γύρω στο 70%) και έχουν μεγάλη ανάγκη να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ευρύτερη βάση διατηρήσιμης κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να περιορίσουν τα spreads στα χορηγούμενα επιχειρηματικά τους δάνεια, ενώ αντίθετα οι ευρωπαϊκές τράπεζες συχνά (σε αρκετούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στο real estate) ακολουθούν την αντίθετη πολιτική, λόγω των έντονων δυσχερειών που χαρακτηρίζουν την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Συνολικά, με το Euribor να είναι κοινό για ολόκληρη την Ευρώπη, όταν οι ελληνικές τράπεζες αποκλιμακώνουν ως ένα βαθμό τα spreads και οι άλλες ευρωπαϊκές τα διευρύνουν, παρατηρείται μια τάση σύγκλισης στο κόστος επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (το συνολικό κόστος δανεισμού προκύπτει από το άθροισμα του Euribor και του spread).

Επιπρόσθετα, το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών θα επηρεαστεί πτωτικά λόγω και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι προφανές ότι όταν στην Ευρώπη πολλές επιχειρήσεις δανείζονται με 4% και με 5%, το να αντλήσει μια ελληνική εταιρεία μακροπρόθεσμο δάνειο για το 50% της επένδυσής της με σταθερό επιτόκιο 1% αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας: «Η Ελλάδα είναι η πλέον ευνοημένη χώρα της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε αντίθεση με τους βασικούς της επιχειρηματικούς ανταγωνιστές από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», τονίζει.

«Θεωρώ επίσης ότι θα ήταν παράλογο για μια ελληνική εταιρεία να αποφασίσει σήμερα να προχωρήσει σε ένα επενδυτικό σχέδιο που δεν θα λαμβάνει υπόψη του την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και τη διάσταση της βιωσιμότητας. Άλλωστε μια πράσινη επένδυση σημαίνει λιγότερο ενεργειακό κόστος στο μέλλον και φυσικά καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων της επιχείρησης στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Πιστεύω λοιπόν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα εκμεταλλευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης αντλώντας χρήματα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v