Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια του Τούρκου Νιγιαζί Ονέν για την Καλλιμάνης

Η ενεργοποίηση της δεύτερης μονάδας της ελληνικής βιομηχανίας, η παραγωγή τόνου και το «πόδι» που βάζει ο τουρκικός όμιλος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα σχέδια του Τούρκου Νιγιαζί Ονέν για την Καλλιμάνης

Αν κάποιος είχε διακτινιστεί από το 2015 στο σήμερα και είχε βρεθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο στο περίπτερο της εταιρείας Καλλιμάνης στην έκθεση Food Expo στην Αθήνα, σίγουρα δεν θα είχε αντιληφθεί κάποια αλλαγή στην εταιρεία. Η Ντίνα Καλλιμάνη, μέχρι και πριν από λίγο διάστημα βασική μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας κατεψυγμένων ιχθυηρών, ήταν εκεί και υποδεχόταν τους εμπορικούς επισκέπτες της εταιρείας.

Αλλά δεν ήταν μόνη της. Σε ένα τραπέζι στο βάθος του περιπτέρου της Καλλιμάνης βρισκόταν ο Νιγιαζί Ονέν. O Τούρκος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της Dardanel, που απέκτησε την προβληματική ελληνική εταιρεία Καλλιμάνης μέσω του πτωχευτικού νόμου, με γενναίο κούρεμα των οφειλών της.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Πρωτοδικείο στο σχέδιο εξυγίανσης της Καλλιμάνης, η ελληνική εταιρεία υπό την Dardanel προσπαθεί να επιστρέψει στα ράφια των σούπερ μάρκετ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο δρόμος σίγουρα δεν είναι εύκολος, όμως ο Νιγιαζί Ονέν, που μίλησε στο Euro2day.gr, εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η είσοδος της Καλλιμάνης στα προϊόντα ραφιού και στην κατηγορία του κονσερβοποιημένου τόνου, προνομιακός χώρος δραστηριότητας της τουρκικής Dardanel.

Σήμερα τα προϊόντα τόνου της Καλλιμάνης εισάγονται από το εργοστάσιο της Dardanel στην Τουρκία, όμως ο σχεδιασμός, όπως είπε μιλώντας στο Euro2day.gr ο Νιγιαζί Ονέν, είναι η παραγωγή να γίνει στην Ελλάδα. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου προβλέπεται η ενεργοποίηση της δεύτερης μονάδας παραγωγής της Καλλιμάνης στο Αίγιο, μέσω της υλοποίησης επένδυσης 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμισή της. Η ετήσια παραγωγή σε τόνο θα φθάσει τους 10.000 τόνους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της θα κατευθυνθεί, όπως ανέφερε ο κ. Νιγιαζί Ονέν, σε εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πιο εύκολη πρόσβαση της τουρκικής Dardanel στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που ο Νιγιαζί Ονέν επέμεινε τόσο πολύ να αποκτήσει την Καλλιμάνης, που λειτουργεί, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, ως Δούρειος Ίππος για να επεκταθεί η Dardanel στην ευρωπαϊκή αγορά.

Για τον Νιγιαζί Ονέν, ιδιοκτήτη της Καλλιμάνης και της Dardanel, η βιομηχανία κατεψυγμένων ιχθυηρών από το Αίγιο είναι ελληνική. Σε αυτό ο κ. Ονέν επέμεινε πολύ. Όπως σημείωσε με έμφαση μιλώντας στο Euro2day.gr, στο εργοστάσιο του Αιγίου εργάζεται μόνο ένας Τούρκος ενώ δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη συμβολή της κυρίας Ντίνας Καλλιμάνη στη νέα εποχή της Καλλιμάνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v