Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημιά απομείωσης 151 εκατ. ευρώ πήρε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Ακτωρ

Γράφει τη ζημιά πριν τη συμφωνία πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat. Πρόσθετη ζημιά 36,4 εκατ. ευρώ, λόγω διαγραφής απαιτήσεων από ΑΚΤΩΡ. Ζημιογόνος και πέρυσι ο Κλάδος Κατασκευής του ομίλου. Τα μεγέθη.

Ζημιά απομείωσης 151 εκατ. ευρώ πήρε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Ακτωρ

Ζημιά απομείωσης, ύψους 150,9 εκατ. ευρώ, πήρε στο τέλος του 2022 η ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, μετά από σχετικό έλεγχο, ο οποίος αποφασίστηκε λόγω των συνεχιζόμενων αναγκών ταμειακής στήριξης του κλάδου από τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου.

Με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου, το ανακτήσιμο ποσό της επένδυσης, που έχει διενεργήσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΑΚΤΩΡ, είναι χαμηλότερο από τη λογιστική αξία της συμμετοχής κατά 150,9 εκατ. ευρώ. Εξ ου και αναγνωρίστηκε ισόποση ζημιά απομείωσης σε εταιρικό επίπεδο. 

Το ανακτήσιμο ποσό προσδιορίστηκε με βάση τη μέθοδο της αξίας χρήσης. Για τον υπολογισμό της αξίας χρήσης χρησιμοποιήθηκαν προβλέψεις ταμειακών ροών, βάσει του εγκεκριμένου από τη διοίκηση προϋπολογισμού, του επιχειρηματικού πλάνου της θυγατρικής εταιρείας και την προβολή του στο διηνεκές.

Τα προϋπολογιστικά περιθώρια EBITDA υπολογίστηκαν, με βάση τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία των τελευταίων ετών, προσαρμοσμένα, προκειμένου να λάβουν υπόψη και τις αναμενόμενες μεταβολές κερδοφορίας και ανέρχονται σε περίπου 2% επί των πωλήσεων.

Η ζημιά απομείωσης ελήφθη πριν κλείσει η συμφωνία μεταβίβασης του 100% της ΑΚΤΩΡ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Intrakat έναντι τιμήματος 100 εκατ. ευρώ και σταδιακής αποπληρωμής ρευστότητας, ύψους 114 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγήσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε ΑΚΤΩΡ. 

Πέρυσι, ο κλάδος Κατασκευή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εμφάνισε έσοδα 554,7 εκατ. ευρώ (+20%), με ζημιές, όμως, ήδη από τα μικτά αποτελέσματα (37,18 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά έσοδα 54,7 εκατ. ευρώ οδήγησαν σε  οριακά ζημιογόνο EBITDA (1,7 εκατ. ευρώ) και ζημιές 10,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων, οι οποίες διευρύνθηκαν σε 15,7 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. 

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της ανήλθε στις 31.12.2022 σε 2,2 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και νέα έργα, ύψους 625 εκατ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί, αλλά οι συμβάσεις τους αναμένεται να υπογραφούν, το συνολικό ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ. 

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρείχε εντός του 2022 πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση 69,8 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ, ενώ επήλθε διακανονισμός απαιτήσεων των  ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Τετρακτυς Επενδυτική με ισόποσες υποχρεώσεις του υπο-ομίλου Κατασκευής. Από τον διακανονισμό, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έγραψε ζημιά 36,4 εκατ. ευρώ, λόγω διαγραφής απαιτήσεων. 

Τέλος, υπήρξε επαναπροσδιορισμός των προγραμμάτων εκτέλεσης εργασιών στα υφιστάμενα έργα κατά περίπτωση, με γνώμονα τη μείωση της επίδρασης από την άνοδο των τιμών σε υλικά και ενέργεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v