Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Prodea οι «ναοί» διασκέδασης Διογένης και Αθηνών Αρένα

Σε εξυγίανση εταιρείες του ομίλου Παπαθεοχάρη. Οι συμφωνίες, οι δικαστικές επικυρώσεις και με ποιο τρόπο μεταβιβάζονται ακίνητα ή εταιρείες με ακίνητα σε Prodea. Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε β' φάση και του ομίλου Παπαλέκα.

Στην Prodea οι «ναοί» διασκέδασης Διογένης και Αθηνών Αρένα

Στην Prodea Investments μεταβιβάζονται δύο εμβληματικά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών εξυγίανσης εταιρειών συμφερόντων Ι. Παπαθεοχάρη, οι οποίες υπογράφηκαν με πιστώτριες τράπεζες και προμηθευτές τον περασμένο Αύγουστο και επικυρώθηκαν δικαστικά τον Απρίλιο.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου κατατέθηκαν από τις εταιρείες «Δείγμα Επενδυτική ΑΕ» και «Νίκη και Πολύμνια ΑΕ» συμφωνίες εξυγίανσης, με συναίνεση του συνόλου των τραπεζών αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των υπόλοιπων πιστωτών.

Για τη Δείγμα Επενδυτική, η οποία κατέχει εμπορικό κέντρο (Agora Sygrou) επί της Λ. Συγγρού, όπου στεγάζεται, μεταξύ άλλων, το κέντρο διασκέδασης «Διογένης», η συμφωνία εξυγίανσης (σ.σ. με συμφωνία του 100% των πιστωτών με προνόμιο) προβλέπει τα εξής: η εταιρεία θα περάσει υπό τον έλεγχο της Prodea, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα καλυφθεί από την ΑΕΕΑΠ.

Με την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης η Δείγμα Επενδυτική θα παραμείνει με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το ακίνητο επί της Λ. Συγγρού. H Prodea μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα προεξοφλήσει το sale & lease back και τους ενυπόθηκους πιστωτές με τα ποσά που προβλέπει η επικυρωμένη συμφωνία εξυγίανσης. Ακούγεται ότι το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε σε 27 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω σύνθετη δομή προκρίθηκε επειδή μέρος του κτηρίου (σ.σ. περίπου το μισό) έχει πωληθεί και νοικιασθεί (sale and lease back), ενώ το υπόλοιπο είναι ενυπόθηκο σε κοινοπρακτικό δάνειο ΕΤΕ και Alpha Βank. Η Δείγμα Επενδυτική κατέχει, επίσης, ακίνητο στη Γλυφάδα, το οποίο βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης υπέρ Εθνικής. Τέλος, η εταιρεία έχει ενεχυριάσει 236.960 μετοχές της «Νίκη και Πολύμνια ΑΕ» υπέρ της Alpha Βank.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι μέτοχοι αποφάσισαν τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Δείγμα Επενδυτική κατά 5,52 εκατ. ευρώ με συμψηφισμό ζημιών. Η εταιρεία εμφάνισε το 2020 (σ.σ. τελευταίος αναρτημένος ισολογισμός) κύκλο εργασιών 951 χιλ. ευρώ και ζημιές προ φόρων 4,2 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια ανέρχονταν σε 27 εκατ. ευρώ, οι εμπορικές υποχρεώσεις σε 20,1 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις σε 51,7 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της «Νίκη και Πολύμνια ΑΕ», η οποία κατέχει το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το «Αθηνών Αρένα», η συμφωνία εξυγίανσης, με συναίνεση του 100% των πιστωτών με ειδικό προνόμιο καθώς και του 87,1% των πιστωτών με λοιπές απαιτήσεις, προβλέπει τη μεταβίβαση του Αθηνών Αρένα στην Prodea. Το κύριο μέρος του τιμήματος καταλήγει στους ενυπόθηκους δανειστές της (τράπεζες). Η Prodea αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία εξυγίανσης.

Η εταιρεία στις 31.12.2020 είχε αρνητική καθαρή θέση 10,44 εκατ. ευρώ, δάνεια 26 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 37,8 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές χρήσης ανήλθαν σε 8,36 εκατ. ευρώ. Επί του ακινήτου στη Λ. Πειραιώς υπάρχει προσημείωση υποθήκης 42,85 εκατ. ευρώ υπέρ Εθνικής και Alpha Βank για εξασφάλιση ομολογιακού ενώ επί παρακείμενου ιδιόκτητου ακινήτου (Λ. Πειραιώς 170-172) προσημείωση υποθήκης 3,9 εκατ. ευρώ.

Οι συμφωνίες εξυγίανσης αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά τη λήξη της περιόδου τριτανακοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v