Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συμβαίνει με το… αλεύρι, το παράδειγμα των δύο εισηγμένων

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των αλεύρων οδήγησε σε περιορισμό του όγκου πωλήσεων. Όμως οι Μύλοι Λούλη και οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος υπερδιπλασίασαν τα περιθώρια κέρδους τους. Η πρόβλεψη για το 2023.

Τι συμβαίνει με το… αλεύρι, το παράδειγμα των δύο εισηγμένων

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε ένα ανατιμητικό ράλι σειρά βασικών προϊόντων, το οποίο δεν λέει να κοπάσει παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εμπορευμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Η χρηματιστηριακή τιμή του σιταριού που εκτοξεύθηκε τους πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς, λόγω και του γεγονότος ότι Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύoυν το 32,85% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, έχουν αποκλιμακωθεί. Από 438,25 ευρώ που είχε φθάσει η τιμή του σιταριού στις 17 Μαΐου του 2022 έχει υποχωρήσει στα 238,5 ευρώ τον τόνο (27 Απριλίου του 2023), δηλαδή έχει επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2021

Κι όμως, μέχρι στιγμής η μείωση αυτή, που έχει γίνει αισθητή στο Χρηματιστήριο του Παρισιού από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει περάσει στην κατανάλωση. Και αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αποκλιμάκωση θα αργήσει να φανεί. Στην τελευταία έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα μειωθούν κατά 21% το 2023 και οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν 8% εφέτος και 3% το 2024, με την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνουν σταθερές.

«Ωστόσο, οι πραγματικές τιμές των τροφίμων θα είναι στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 1975», αναφέρει η έκθεση. Με τον Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, να δηλώνει πως «σε πραγματικούς όρους, οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τους εμπορικούς περιορισμούς και θα πρέπει να προστατεύουν τους φτωχότερους πολίτες τους χρησιμοποιώντας στοχευμένα προγράμματα στήριξης του εισοδήματος και όχι ελέγχου των τιμών».

Οι υψηλές τιμές των σιτηρών οδήγησαν πέρυσι σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους των εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αλευροβιομηχανιών. Ο όμιλος Μύλοι Λούλη «είδε» τις πωλήσεις του να καταγράφουν αύξηση 46,7% στα 197,91 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,44 εκατ. ευρώ έναντι 0,81 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1,84 εκατ. ευρώ από 1,19 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο ΕΒΙΤΑ ανήλθε στο 6,14% από 5,82%, το περιθώριο ΕΒΙΤ άγγιξε το 3,49% από 1,97% ενώ το μικτό περιθώριο ως ποσοστό επί των πωλήσεων μειώθηκε ελαφρά από 14,47% σε 14,12%.

Στην περίπτωση της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 22,06% στα 19,779 εκατ. ευρώ, εμφάνισε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων 268,03 χιλ. ευρώ από ζημιές 896,82 ευρώ και συρρίκνωση των καθαρών ζημιών στο 1,3 εκατ. ευρώ από 2,339 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. To μικτό κέρδος ως ποσοστό επί των πωλήσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε στο 6,16% από 2,2% που ήταν το 2021, ενώ σημαντική ήταν η βελτίωση και των περιθωρίων EBITDA και EBIT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v