Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Πέφτουν υπογραφές για την κατασκευή του MRT

Οι εκτιμήσεις για υπέρβαση εσόδων το 2023, λόγω της σταδιακής εμπορευματοποίησης και άλλων projects. Το χρονοδιάγραμμα ανάδειξης αναδόχων για τα έργα στο Ελληνικό. Για το β’ εξάμηνο του 2024 τοποθετείται το IPO για τη Lamda Malls.

Lamda: Πέφτουν υπογραφές για την κατασκευή του MRT
O CEO της Lamda Development

Την πεποίθηση ότι η πρόοδος εργασιών στο project του Ελληνικού αλλά και η ανάπτυξη των εμπορικών πόλων του ομίλου Lamda Development θα αποτυπωθούν και στην κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης μέσα στο 2023 διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ο. Αθανασίου, κατά την τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022 αλλά και τις προοπτικές του 2023.

Η διοίκηση του ομίλου εκτίμησε πως οι ώριμες επενδύσεις όπως τα υφιστάμενα malls θα συνεχίσουν να αποδίδουν και το 2023 (σύμφωνα και με τις ενδείξεις του α’ τριμήνου του 2023), ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν οι αποδόσεις των υφιστάμενων αναπτύξεων στο mega project του Ελληνικού. Ήδη, η αποτίμηση του Ελληνικού πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις για τα έσοδα το 2023, ύψους +270 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν, καθώς μέσα στην τρέχουσα χρήση θα εμπορευματοποιηθεί και η οικιστική ανάπτυξη των condos (δεύτερη σειρά διαμερισμάτων στο Ελληνικό). 

Ο κ. Αθανασίου ανάφερε ότι για την τρέχουσα χρήση δεν θα χρειαστεί εκταμίευση υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων (εξασφαλισμένα πέριξ του 1 δισ. ευρώ), εφόσον τα έσοδα από την εμπορευματοποίηση των οικιστικών projects θεωρούνται ικανοποιητικά ώστε να χρηματοδοτήσουν τις αναπτύξεις. Εκτίμησε ότι νέες εκταμιεύσεις θα χρειαστούν το 2024 για τη χρηματοδότηση των εμπορικών αναπτύξεων, δηλαδή των Malls της Βουλιαγμένης και της Μαρίνας. Σημειώνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται στο τέλος του 2022 σε 1,163 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 43% έχει κάποιας μορφής hedging. 

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα και προσοδοφόρα assets του ομίλου στο πεδίο των εμπορικών κέντρων, ο κ. Αθανασίου μετέθεσε την απόσχιση και εισαγωγή αυτόνομα των malls στο ΧΑ για το β’ εξάμηνο του 2024. 

Πρόοδος έργων και συμβάσεις με αναδόχους

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με την κοινοπραξία Iντρακάτ - Bouygues για το σκέλος κατασκευής του Πύργου στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί το πρώτο και ωριμότερο οικιστικό project του ομίλου. 

Κατά τη διοίκηση της Lamda Development, έως το τέλος Μαΐου αναμένεται η ανακήρυξη αναδόχου για τον δεύτερο μεγάλο Πύργο του Ελληνικού, που αποτελεί συνεπένδυση με την Brook Lane. Τα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ACC, ΑΚΤΩΡ -MAN, αλλά και οι ΑΒΑΞ - Rizzani.

Στο τέλος Μαΐου επίσης ή έως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται η ανάδειξη αναδόχου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ενώ μέσα στον Ιούνιο ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις για αναδόχους του συγκροτήματος διαμερισμάτων (condos), με τον κ. Αθανασίου να αναφέρει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bobotis και ΙSV, χωρίς να διευκρινίζει αν αναλαμβάνουν κάποιο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Τέλος, ανάδοχος με το μοντέλο Early Contractor Involment για το mall της Λ. Βουλιαγμένης εκτιμάται ότι θα προκύψει στις αρχές του 2024, σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Αθανασίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v