Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσαμάζ: Καμία αύξηση τιμών, περιμένουμε «καλό» 2023

«Είμαστε σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι δυναμικές της αγοράς δεν επιτρέπουν καμία αύξηση τιμών» τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η ανθεκτικότητα του ΟΤΕ και οι εκτιμήσεις για φέτος.

Τσαμάζ: Καμία αύξηση τιμών, περιμένουμε «καλό» 2023

Προβλέπεις για μία καλή χρονιά στον Όμιλο ΟΤΕ αλλά και κατηγορηματικό «όχι» σε αυξήσεις τιμών έδωσε η διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Το πρώτο τρίμηνο ενισχύει την πεποίθηση ότι έχουμε τη σωστή στρατηγική. Στην ποιότητα των δικτύων και των υπηρεσιών, και όχι μόνο στην τιμή. Είμαστε στο σωστό δρόμο και η στρατηγική έχει αποτελέσματα» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία για ένα καλό 2023. «Είμαστε σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι δυναμικές της αγοράς δεν επιτρέπουν καμία αύξηση τιμών» είπε με νόημα ο κ. Τσαμάζ.

Τόσο ο κ. Τσαμαζ όσο και ο Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου κ. Μπάμπης Μαζαράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκαν στην στρατηγική του OΤΕ, η οποία εστιάζει στην υποδομή FTTH, στο δίκτυο 5G και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εταιρεία κινητής της Ρουμανίας, άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα περιλαμβάνοντας και την πώληση.

Στο πλαίσιο της αρχικής του τοποθέτησης σημείωσε πως η χρονιά ξεκίνησε με ένα ισχυρό τρίμηνο, τόνισε πως ο OΤΕ παραμένει στην Ελλάδα σε σταθερή τροχιά αύξησης της κερδοφορίας και υπογράμμισε πως το δίκτυο οπτικών ινών αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και οι συνδρομητές που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους σε FTTH αυξάνονται σταθερά.

Παράλληλα, στο ICT ο OΤΕ αναμένει ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τα επόμενα τρίμηνα, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης.

Ρουμανία

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε η διοίκηση του OΤΕ για την Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) το «τιμόνι» της οποίας έχει αναλάβει Μπάμπης Μαζαράκης, Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η TKRM, καθώς η ρουμανική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Για το λόγο αυτό προτεραιότητα για τον κ. Μαζαράκη, είναι οι συνέργειες για βελτίωση της κερδοφορίας και της εμπειρίας του πελάτη. Πάντως στις ερωτήσεις για τις στρατηγικές επιλογές αναφορικά με την πώληση της TKRM, αναφέρθηκε πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαζαράκης θα δει όλες τις επιλογές «σε ένα χρόνο που δεν αναμένεται εύκολος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Προς το παρόν η κατεύθυνση είναι η εταιρεία κινητής στη Ρουμανία να υπάρχει σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, να αναπτύσσεται η συνδρομητική βάση και να εκμεταλευτούμε τις συνέργειες και συνεργασίες για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την κερδοφορία. Η στρατηγική δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουμε να εξερευνούμε και θα δούμε όταν θα υπάρχει κάποια πραγματική ιστορία. Εξετάζουμε κάθε στρατηγική επιλογή που έχει νόημα» σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.

Ενεργειακό κόστος

Αναφερόμενοι στο ενεργειακό κόστος τόνισαν πως το 2023 θα παραμείνει χαμηλό και υπό έλεγχο λόγω των τιμών που έχει πετύχει ο OΤΕ μέσα από παλιότερες συμφωνίες ενώ για το 2024 εκτιμήθηκε πως θα υπάρξει μια ελεγχόμενη αύξηση, για την οποία όμως ήδη υπάρχουν ενέργειες προκειμένου να περιοριστεί. «Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές για τα επόμενα χρονιά, ακόμη και αν οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες» εξήγησε ο κ. Τσαμαζ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του ομίλου για το 2023, τονίστηκε ότι αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH ενώ ανέφεραν ότι αναμένεται και το νέο κουπόνι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσδιορίζοντάς το χρονικά στο τέλος του 2023.

Ο κ.Τσαμάζ αναφερόμενος στον ανταγωνισμό ξεκαθάρισε ότι ο OΤΕ υπερασπίστηκε το μερίδιο αγοράς με την μεταφορά της συνδρομητικής βάσης σε υψηλότερες ταχύτητες. «Διατηρούμε το έδαφος σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, διατηρώντας το πλεονέκτημα στις υποδομές και τις υπηρεσίες» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στους πύργους, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι «είναι ένα assett που έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε. Είναι μια διαφορετική απόφαση για κάθε επιχείρηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v