Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Υψηλές αποδόσεις από τις... ντομάτες

Υπερδιπλάσια κέρδη και εκτόξευση του τζίρου για τη Wonderplant, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας και την ηλεκτρική ενέργεια. Οι συνεργασίες με τα πανεπιστήμια και η έρευνα για τα ωφέλιμα έντομα.

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Υψηλές αποδόσεις από τις... ντομάτες

Πρόσθετο τζίρο 22,63 εκατ. ευρώ και υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη έφερε στα ταμεία της Wonderplant η περσινή χρονιά.

Η εταιρεία συμφερόντων του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και ομάδας γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην ηλεκτρική ενέργεια, πέτυχε πέρυσι, οπότε οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν, κύκλο εργασιών 45,56 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από αυτόν του 2021. Τα EBITDA αυξήθηκαν 10,76% στα 8,8 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν 11,88% στα 4,19 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 3,97 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 18,64% από 35,1% το 2021 και το καθαρό περιθώριο κέρδους στο 9,21% έναντι 20,78%. Με τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 15,03 εκατ. ευρώ από 6,266 εκατ. ευρώ, τον συνολικό δανεισμό (μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο) να έχει ανέλθει στα 61,98 εκατ. ευρώ έναντι 53,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στο 1,79 εκατ. ευρώ από 1,35 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, που διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου και συσκευαστήριο στην Πετρούσα Δράμας όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας, αύξησε πέρυσι τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού στα 234 άτομα από 198 άτομα που ήταν το 2021.

Η Wonderplant συνέχισε για μια ακόμη χρονιά τη συνεργασία της με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με σκοπό την έρευνα για την ανάπτυξη και την απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, ως μέσο ενεργητικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια ντομάτας. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της, όπου πραγματοποιείται έρευνα σχετικά με τη μαζική αναπαραγωγή ωφέλιμων εντόμων.

Συνεργασία έχει και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τη βελτιστοποίηση της θρέψης και υδρολίπανσης στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών και των υδάτινων πόρων. Επίσης συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ECONUTRI, στο οποίο έχουν παρουσία ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, που στόχο έχει τη βελτιστοποίηση, επικύρωση και εξεύρεση λύσεων για τη μείωση της έκπλυσης NO3-N (νιτρικό άζωτο), στον έλεγχο των απωλειών μέσω της εξάτμισης αμμωνίας και στον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v