Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας και απόδοσης κεφαλαίων

Η διοίκηση αναμένει κορύφωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου το τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο. Αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (14%). Νέα NPEs μόλις 67 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Eurobank: Αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας και απόδοσης κεφαλαίων

Συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας τρέχουσας χρήσης και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περιέγραψε, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση της Eurobank, εκτιμώντας ότι η κορύφωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου θα έρθει το τρέχον ή το επόμενο τρίμηνο.

Η Eurobank εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin - NIM) 2,53%, που αποτελεί ως τώρα την καλύτερη επίδοση μεταξύ των συστημικών τραπεζών (σ.σ. υπολείπεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων από Εθνική). Η παραπάνω υπεροχή οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στις διεθνείς δραστηριότητες (Κύπρος και Βουλγαρία), οι οποίες εμφάνισαν στο α' τρίμηνο NIM 2,83%. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 2,44%, επίπεδα αντίστοιχα της Πειραιώς.

Η διοίκηση του ομίλου, όμως, επισήμανε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο συνέχισε να διευρύνεται κατά το τρέχον τρίμηνο και η κορύφωσή του μπορεί να έλθει στο τρίτο τρίμηνο, σε συνάρτηση με το πότε θα προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις η ΕΚΤ (σ.σ. διατυπώθηκε εκτίμηση για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ως το τέλος του έτους).

Επιπρόσθετα, το κόστος προθεσμιακών συγκρατείται σε χαμηλότερα επίπεδα αυτών που είχε προϋπολογίσει η τράπεζα, με τη συμμετοχή τους στο συνολικό μείγμα καταθέσεων να ανέρχεται στις 31/3/2023 σε 29% από 24% στο τέλος του 2022 και 21%, όταν ξεκίνησαν οι αυξήσεις επιτοκίων.

Η εκτίμηση περαιτέρω διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου συνιστά προαναγγελία ανοδικής αναθεώρησης στόχων κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων για τη φετινή χρονιά. Άλλωστε, η διοίκηση παρείχε έμμεση καθοδήγηση αναφέροντας ότι το RoTBV είναι πιθανό να ανέλθει φέτος στο 14%. Επισήμως, πάντως, ο στόχος παραμένει σε περίπου 13%, όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων και την παρουσίαση. Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι έτους είχαν διατυπωθεί με το βασικό επιτόκιο στο 2,5%. Έκτοτε έχει αυξηθεί κατά 0,75 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν στο α' τρίμηνο σε 502,5 εκατ. ευρώ (449,2 εκατ. ευρώ στο Q4 2022 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), καταγράφοντας άνοδο κατά 11,9%. Το 82% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο και το 18% σε σταθερό.

Τα οργανικά έσοδα ανήλθαν σε 619,6 εκατ. ευρώ, με τα λειτουργικά να συγκρατούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Δ' τριμήνου (221,5 εκατ. ευρώ). Έτσι, τα προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 398,1 εκατ. ευρώ με τις προβλέψεις να υποχωρούν σε 75 εκατ. ευρώ.

Σχηματισμός νέων NPEs 67 εκατ. ευρώ ως τον Μάιο

Η διοίκηση διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για νέα NPE 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, εκτίμηση που δείχνει συντηρητική, με βάση τις επιδόσεις Α' τριμήνου (+7 εκατ. ευρώ) και Απριλίου-Μαΐου (περίπου 60 εκατ. ευρώ). Το NPE ratio διαμορφώθηκε σε 5,1% με το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ (2,3 δισ. στο τέλος 2022). Συντελεστής κάλυψης από προβλέψεις 76%.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων αποπληρωμών σε σχέση με τις εκταμιεύσεις νέων χορηγήσεων.

Η τράπεζα έλαβε έγκριση από τον SSM ως προς το αίτημα κατάθεσης προσφοράς στο ΤΧΣ για επαναγορά και ακύρωση του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το θέμα θα τεθεί προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση και μετά τη σχετική έγκριση θα υποβληθεί εν ευθέτω χρόνω η προσφορά. Η διοίκηση εκτίμησε ότι η προσφορά θα κατατεθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τη φετινή χρήση, στόχος είναι η διανομή μερίσματος που να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 25% των κερδών, ώστε σε βάθος μερικών ετών το payout ratio να φθάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v