Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote Chronos: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και 5G «ζωντανεύουν» την ιστορία

Ο ΟΤΕ με το υπουργείο Πολιτισμού άλλαξαν τα δεδομένα στο μεγαλύτερο μνημείο της χώρας. Η εφαρμογή για την Ακρόπολη που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.

Cosmote Chronos: Πώς τεχνητή νοημοσύνη και 5G «ζωντανεύουν» την ιστορία

Μια παγκόσμια καινοτομία που ανοίγει νέους δρόμους στον ΟΤΕ αποτελεί το Cosmote Chronos, μια εφαρμογή που «ζωντανεύει» την Ακρόπολη στην εποχή της ακμής της, στο κινητό ή το tablet.

Αν και αποτελεί χορηγία, η εφαρμογή μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας δραστηριότητας για τον Όμιλο ΟΤE, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλα παγκόσμια μνημεία, με την Ελλάδα και τον ΟΤΕ να μπαίνουν στο παγκόσμιο κάδρο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Το Cosmote Chronos ενώνει τις τεχνολογίες AR, VR και AI με τις δυνατότητες του δικτύου 5G, ώστε η εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου και η εκμάθηση της ιστορίας να γίνεται παιχνίδι.

Φέρνει στην οθόνη των κινητών συσκευών επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, όπως ήταν στην κλασική αρχαιότητα και στα ρωμαϊκά χρόνια, με ιστορικές πληροφορίες που επικοινωνεί η ψηφιακή βοηθός Κλειώ, είτε με αυτόματη ξενάγηση, είτε μέσα από διάλογο σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάσταση αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια μνημεία που σήμερα δεν σώζονται: το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη.

Η εφαρμογή έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Μία λειτουργία πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο χρήστης μπορεί να δει της ψηφιακές αναπαραστάσεις να «συμπληρώνουν» τα μνημεία και να τα θαυμάσει, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους. Και μία λειτουργία με την οποία ο χρήστης μπορεί να θαυμάζει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις από την άνεση του σπιτιού του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και είναι διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζόνται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη μέσα από τα App store & Google Play στις περισσότερες κινητές συσκευές Android & iOS που είναι κατασκευασμένες από το 2018 και μετά και προσφέρεται δωρεάν σε όλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή Cosmote Chronos είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Cosmote, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Για την υλοποίησή της συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε:

  • Το Αρχαιολογικό & Ιστορικό περιεχόμενο
  • Την Τεχνική Υλοποίηση Εφαρμογής εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες AR & VR καθώς και τις τεχνολογίες δικτύου 5G
  • Την παραγωγή 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων, avatar και μουσικής
  • Την ανάπτυξη του AI conversational Bot
  • Το σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v