Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρίνα Αλίμου: Εν αναμονή τελικών εγκρίσεων και ΚΥΑ το έργο ανάπλασης

Έως τις 11 Ιουλίου η δημόσια διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η έγκριση της οποίας ωριμάζει αδειοδοτικά το έργο με προϋπολογισμό πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο για λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.

Μαρίνα Αλίμου: Εν αναμονή τελικών εγκρίσεων και ΚΥΑ το έργο ανάπλασης

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Ιουλίου 2023 έχει τεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο αναβάθμισης της Μαρίνας Αλίμου, η τελική έγκριση της οποίας θα ωριμάσει χωροταξικά το όλο έργο.  

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργο Παραχώρησης που έχει αναλάβει μετά από σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, η οποία διαθέτει επίσης σχετική σύμβαση με την επίσης θυγατρική του ομίλου, Reds, η οποία είναι κύριος επενδυτής του έργου. 

Υπενθυμίζεται πως η παραχώρηση είχε συμβασιοποιηθεί στα τέλη του 2020, με εφάπαξ τίμημα 27,3 εκατ. ευρώ, έχοντας ωστόσο ως εκκρεμότητα τόσο τις εγκρίσεις χωροθέτησης όσο και την έκδοση ΚΥΑ, που θα επιτρέψει στον επενδυτή την έκδοση οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της REDS, η οποία μελέτησε, θα υλοποιήσει και θα εκμεταλλεύεται το έργο για περισσότερα από 40 χρόνια, οι εργασίες ανάπλασης της περιοχής αναμένεται να ξεκινήσουν στο δ’ τρίμηνο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025. 

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της ΜΠΕ που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από 13.08.2018 Προεδρικού Διατάγματος συνολικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών της Μαρίνας Αλίμου, προβλέπεται να  δημιουργηθεί μια σύγχρονη μαρίνα, δυναμικότητας 979 θέσεων ελλιμενισμού συνολικά, εκ των οποίων 873 αφορούν σε σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών και μήκους έως 50 m, 95 αφορούν σε ναυταθλητικά σκάφη μήκους 6 m έως 15 m, και 11 αφορούν σε αλιευτικά σκάφη.

Πέρα από την αναβάθμισης της λιμενικής υποδομής ωστόσο προβλέπεται και η ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης της, συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων περίπου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ποιοτικού πόλου τουρισμού, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Ειδικότερα, προβλέπεται να δημιουργηθεί 5άστερο ξενοδοχείο, εμπορικοί χώροι καταστημάτων αλλά και επιχειρήσεων εστίασης, καταστήματα υπηρεσιών θαλάσσιου τουρισμού, διοικητήριο, χώροι αθλητισμού και πρασίνου καθώς και κάθε λογής υποστηρικτικές υποδομές που σχετίζονται με τη σύγχρονη λειτουργία των μαρίνων. 

Ο επενδυτής δε έχει υπολογίσει την αδιάκοπη λειτουργία της Μαρίνας έως την τελική της ανάπλαση αλλά και τη λειτουργία παράπλευρων υποδομών (π.χ. δημοτικό κολυμβητήριο) καθ' όλη τη φάση κατασκευής. 

Σημειώνεται ότι ο κατά προσέγγιση προϋπολογισμός κατασκευής των έργων της Μαρίνας Αλίμου (συμπεριλαμβανομένων λιμενικών έργων, έργων χερσαίας ζώνης και Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων) ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΜΠΕ. Ο ανωτέρω προϋπολογισμός έχει υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη «τιμές αγοράς» και συμπεριλαμβάνει Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου, απρόβλεπτα και Φ.Π.Α. (24%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v