Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πλήρη έλεγχο του Σπ. Θεοδωρόπουλου περνά η ΙΟΝ

Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση του option βάσει του οποίου ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας. Τι είναι το Δικαίωμα Πώλησης, πότε ενεργοποιείται και με ποιο τίμημα.

Στον πλήρη έλεγχο του Σπ. Θεοδωρόπουλου περνά η ΙΟΝ

Κοντά ένα χρόνο μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο deal της ΙΟΝ με την Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο τελευταίος είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει το option για αύξηση της θέσης του στη σοκολατοβιομηχανία, που θα σημάνει την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της.

Σήμερα η Bespoke ελέγχει το 45% της ΙΟΝ και το αμέσως προσεχές διάστημα, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα υλοποιηθούν τα επόμενα στάδια της συμφωνίας μέσω των οποίων θα αποκτήσει την πλειοψηφία και τον αποκλειστικό έλεγχο.

Με βάση τους όρους του deal, στο στάδιο της δεύτερης μεταβίβασης, οι πωλητές της ΙΟΝ πρόκειται να μεταβιβάσουν το 15% των μετοχών που κατέχουν στη σοκολατοβιομηχανία καθώς και των μετοχών στην Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι ΑΕ. Με αυτή τη συναλλαγή η Bespoke του Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της σοκολατοβιομηχανίας, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΙΟΝ (60%) και θα ορίζει 6 από 9 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Στο στάδιο της τρίτης μεταβίβασης, η οποία θα υλοποιηθεί και αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες, οι πωλητές θα μεταβιβάσουν επιπλέον 10% που κατέχουν στην ΙΟΝ και στην Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι ΑΕ. Έτσι η Bespoke θα αποκτήσει ποσοστό περίπου 67,71% των μετοχών της ΙΟΝ και περίπου το 70% των μετοχών της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι ΑΕ.

Η απόφαση για τη σταδιακή μεταβίβαση των μετοχών ελήφθη, όπως έχει ενημερώσει η Bespoke την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να μην επέλθει διατάραξη των προσωπικών σχέσεων εντός των προς εξαγορά εταιρειών, να αποφευχθεί η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας προς τους εργαζομένους, αλλά και να έχει τη δυνατότητα η Bespoke να γνωρίσει καλύτερα τις μεταβιβαζόμενες επιχειρήσεις προτού αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο επί αυτών.

Εκτός από την ενεργοποίηση της τρέχουσας option, με βάση το προσύμφωνο που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη, οι μέτοχοι της ΙΟΝ εντός του 2026 ή εντός του 2028, έχουν δικαίωμα να πωλήσουν τις εναπομείνασες μετοχές τους στην Bespoke σε προκαθορισμένο τίμημα («Δικαίωμα Πώλησης»).

Το Δικαίωμα Πώλησης θα μπορεί να ασκείται μόνον εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων εκάστου εκ των οικονομικών ετών 2025 και 2027, αντίστοιχα, ενώ για διάστημα 6 ετών από την ημερομηνία Πρώτης Μεταβίβασης -δηλαδή μέχρι το 2028- απαγορεύεται στους πωλητές να πωλήσουν τις μετοχές τους σε οποιονδήποτε τρίτο.

Αναφορικά με το τίμημα της συναλλαγής, δεν ορίζεται ποσό, αλλά στο άρθρο 5 του προσυμφώνου προβλέπεται ότι ο υπολογισμός αυτού θα προκύψει με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2021, ενώ έχει συμφωνηθεί ότι η ελάχιστη αποτίμηση (equity value) των μετοχών της ΙΟΝ και μετοχών της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι δεν θα είναι κατώτερη των 180 εκατ. ευρώ.

Από το deal έχει εξαιρεθεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με την παραγωγή, διάθεση και διανομή προϊόντων σοκοπάστας (π.χ. «Nucrema», «Σοκοφρέτα-cream», «Νoisette cream» κ.λπ.), το σύνολο της οποίας μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Interion και η παραγωγή της στη Βουλγαρία.

Την απόφαση πώλησης της βουλγαρικής εταιρείας Interion AD στους μετόχους της ΙΟΝ κ.κ. Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Βασίλειο Βυτογιάννη, Ευστάθιο Λοΐζο και Νικόλαο Καρκαζή, έναντι 7 εκατ. ευρώ, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΙΟΝ την 1η Ιουλίου του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v