Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ζεστή» για εξαγορές η AS Company

Η ύπαρξη ισχυρής ρευστότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή, σύμφωνα με τη διοίκηση. Διψήφιο growth και αύξηση μικτού περιθωρίου. Κινήσεις για αναβάθμιση της εικόνας των προϊόντων «στο ράφι».

«Ζεστή» για εξαγορές η AS Company

Την αισιοδοξία του για την πορεία της φετινής χρονιάς εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AS Company Ευστράτιος Ανδρεάδης (φωτ.), στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Απόστολο Πεταλά να αναφέρεται σε επαφές που ήδη υπάρχουν στο μέτωπο των εξαγορών.

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης αναφέρθηκε σε διψήφιο ποσοστό αύξησης κύκλου εργασιών στο πρώτο μισό του 2023 και σε διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και όλα αυτά όταν το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο αναμένεται να καταγράψει κέρδη, έναντι των αντίστοιχων περυσινών λογιστικών απωλειών.

Συγκεκριμένα, οι Ευστράτιος Ανδρεάδης (φωτ.) και Απόστολος Πεταλάς τόνισαν πως η AS Company μετέτρεψε τους κινδύνους των τελευταίων ετών σε ευκαιρίες και έτσι κατάφερε να διευρύνει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας μάλιστα και το ποσοστό των δικών της προϊόντων στο συνολικό της προϊοντικό χαρτοφυλάκιο.

«Ουσιαστικοί ανταγωνιστές μας είναι πλέον οι θυγατρικές πολυεθνικών, πολλές εκ των οποίων χάνουν μερίδια. Εμείς αναπτυσσόμαστε σε μια αγορά που και φέτος συνεχίσει να παρουσιάζει δυσκολίες. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι εμείς -σε αντίθεση με κάποιους ανταγωνιστές- πέρυσι είχαμε φροντίσει να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εξυπηρετώντας πλήρως τους πελάτες μας, σε συνδυασμό με το ότι προχωρήσαμε σε σαφώς περιορισμένες αυξήσεις τιμών, πράγμα που καταφέραμε λόγω της ύπαρξης δικών μας προϊόντων. Η δύναμη αυτή μας ωθεί να στοχεύουμε να έχουμε επαναφέρει το 2024 τις τιμές των προϊόντων μας στα προ κρίσης επίπεδα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η διοίκηση τόνισε τις κινήσεις που έχουν γίνει στο μέτωπο της ψηφιοποίησης των εργασιών, με το νέο ERP να έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές της φετινής χρονιάς, όπως επίσης σε λειτουργία μπήκε και το ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής B2B επικοινωνίας. Επίσης, κινήσεις έγιναν και στην αναβάθμιση της εικόνας των προϊόντων της AS Company «στο ράφι».

Εξαγορές, εξαγωγές και χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με τον Ευστράτιο Ανδρεάδη, η ΑS Company διαβλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι μεγάλη έμφαση δίδεται αυτή την περίοδο στις εξαγωγές προς τη Δυτική Ευρώπη, με την εισηγμένη να βρίσκεται σε επαφές με μεγάλους retailers στη Γαλλία.

Σαφείς ανοδικές προσδοκίες υπάρχουν και για τη θυγατρική της Ρουμανίας (έχει περάσει σε κερδοφόρο πορεία) και μάλιστα σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να πιάσει ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών δραστηριοτήτων.

Έμφαση επίσης έδωσε η διοίκηση της εταιρείας στο μέτωπο των εξαγορών. «Ήταν ένας παλαιότερος στόχος μας, ο οποίος δεν προχώρησε κατά τα τελευταία χρόνια λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατούσε. Τώρα ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να ομαλοποιούνται, θα ξαναδούμε το κομμάτι των εξαγορών, συμπληρώνοντας ότι έχουν ξεκινήσει κάποιες επαφές που ελπίζεται να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Τέλος, η διοίκηση απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Η ύπαρξη ισχυρής ρευστότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κινδύνους, να μην επιβαρύνεται με χρηματοοικονομικό κόστος σε περίοδο αυξημένων επιτοκίων και να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες. Ωστόσο, πέρα από τη δέσμευση της διοίκησης για ετήσια μερισματική απόδοση 4%-4,5% προς τους μετόχους (αφέθηκαν περιθώρια για μελλοντική αύξηση), η διοίκηση εξέφρασε την άποψη ότι το χαρτοφυλάκιο δεν θα πρέπει να τοποθετείται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, με αποτέλεσμα ένα τμήμα αυτής να προορίζεται για την χρηματοδότηση εξαγορών και ένα άλλο για επενδύσεις όπως αυτές που γίνονται σε αξιοποιήσιμη γη, η οποία προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση (hospitality).
  • H επένδυση σε αξιοποιήσιμη γη στην Κρήτη στόχο έχει να ενισχύσει μελλοντικά την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ήδη, στην πρώτη περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές ακινήτων, ενώ σε μια δεύτερη επίκεινται κάποιες ακόμη κινήσεις.
  • Οι ζημίες χαρτοφυλακίου του 2022 ήταν μόνο λογιστικές, καθώς δεν ρευστοποιήθηκαν οι σχετικές επενδύσεις.
  • Η εταιρεία δρομολογεί επένδυση για τη μετατροπή των εγκαταστάσεών της σε «πράσινες».

ΥΓ1: Η χθεσινή γενική συνέλευση ψήφισε μεταξύ άλλων τη διανομή μικτού μερίσματος 0,1158 ευρώ ανά μετοχή (στην πράξη 0,1163 αν εξαιρεθούν οι υπάρχοντες ίδιοι τίτλοι), καθώς και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως το 5% μέσα στους επόμενους 24 μήνες, σε εύρος τιμών από 0,5 έως 4 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v