Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Μεγάλου: Νωρίτερα η επίτευξη των στόχων business plan

Προαναγγελία ανοδικής αναθεώρησης φετινής κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από τον CEO της τράπεζας. Εγκρίθηκαν buy back, δωρεάν διάθεση μετοχών. Παραμένουν όμως υπό την αίρεση έγκρισης SSM και ΤΧΣ (upd).

Χρ. Μεγάλου: Νωρίτερα η επίτευξη των στόχων business plan

Ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, ανακοινώνοντας ότι θα επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου.

Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η σταθερή ως σήμερα εκτέλεση του business plan και οι ρεαλιστικές υποθέσεις, στις οποίες εδράζεται, καθιστούν τη διοίκηση αισιόδοξη για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Τόνισε, δε, ότι οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου είναι ενθαρρυντικές, ως προς την επίτευξη των στόχων νωρίτερα, έναντι του αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου της τριετίας 2023-25.

Το νέο τριετές business plan προβλέπει για φέτος απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoATBV) περίπου 12%, μετά την καταβολή κουπονιού ΑΤ1 και διατήρηση της ίδιας απόδοσης το 2025. Κατά την παρουσίασή του, η διοίκηση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο υψηλότερης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, κατά τη φετινή χρήση, εξέλιξη που επιβεβαίωσε η σημερινή έμμεση προαναγγελία Μεγάλου.

Ο κ. Μεγάλου, αφού έκανε εκτενή αναφορά στις επιδόσεις της χρήσης 2022, εκτίμησε ότι κατά τη φετινή χρονιά θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,5%, σημειώνοντας ότι η ταχύτητα της ανάκαμψης, η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν αποφασιστικούς παράγοντες για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος του ομίλου Γ. Χαντζηνικολάου σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία, την πρόθεση και την ικανότητα υλοποίησης απαραίτητων για τη χώρα δομικών αλλαγών. Υπενθύμισε ότι οι επενδυτές απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό.

«Στο βαθμό που με απαραίτητες μεταρρυθμίσεις διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολύ μεγάλα» επισήμανε ο κ. Χανζηνικολάου, ο οποίος αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ανέφερε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την τράπεζα.

Τα θέματα της γενικής συνέλευσης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με χαμηλά ποσοστά καταψήφισης και αποχής. Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν ως 20 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 0,75 με 5 ευρώ , υπό την αίρεση ότι ΤΧΣ και SSM θα ανάψουν πράσινο φως για την ενεργοποίησή του.

Οι ίδιες μετοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία σκοπό (ακύρωση και μείωση μετοχικού κεφαλαίου, διάθεση στο προσωπικό κά). Στην πράξη, όμως, η Πειραιώς Financial Holdings προτίθεται να τις διαθέσει σε στελέχη και προσωπικό του ομίλου σε βάθος διετίας. Οι μέτοχοι εξουσιοδότησαν το Δ.Σ, προκειμένου να καθορίζει τους δικαιούχους των εν λόγω δωρεάν μετοχών, βάσει της πολιτικής αποδοχών. Το συγκεκριμένο θέμα ( δωρεάν διάθεση μετοχών) καταψηφίστηκε από το 16,43% των έγκυρων ψήφων, ενώ προκάλεσε τη μια και μοναδική ερώτηση από μέτοχο μειοψηφίας.

* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v