Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ως 98,9 εκατ. ευρώ για την αγορά του 1,4% από ΤΧΣ

Το Δ.Σ της Eurobank προτείνει στη γενική συνέλευση να δοθούν ως 1,90 ευρώ ανά μετοχή για την επαναγορά 52.080.673 μετοχών κυριότητας ΤΧΣ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ακυρωθούν. Υψηλότερα bonuses για επτά ανώτατα στελέχη.

Eurobank: Ως 98,9 εκατ. ευρώ  για την αγορά του 1,4% από ΤΧΣ

Ποσό ως 98,95 εκατ. ευρώ (1,90 ευρώ ανά μετοχή) προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Financial Holdings να διατεθεί για την επαναγορά 52.080.673 μετοχών έκδοσής της, που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ατζέντα της τακτικής γενικής συνέλευσης, που συγκαλείται στις 20 Ιουλίου, περιλαμβάνεται εισήγηση για πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο αφορά μόνο σε μετοχές Eurobank, που κατέχει το ΤΧΣ. Το Δ.Σ της Eurobank Holdings έκρινε ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή σε μια καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαιτέρων δικαιωμάτων του Ταμείου.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, θεωρεί πως το υπερισχύον εταιρικό συμφέρον δικαιολογεί την επαναγορά μόνο από το ΤΧΣ και όχι από όλους τους μετόχους κατ΄ αναλογία. Σημειώνεται ότι η επαναγορά μετοχών αποτελεί μία από τις προτεινόμενες μεθόδους αποεπένδυσης από το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με την στρατηγική αποεπένδυσης.

Δυνατότητα ακύρωσης ή διάθεσης των μετοχών

Αν τα παραπάνω ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα, η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι η εισήγηση του Δ.Σ αφήνει ανοικτή τη χρήση των ιδίων μετοχών, που ενδέχεται να αποκτηθούν από το ΤΧΣ.

Ειδικότερα, προτείνεται η Eurobank Holdings να έχει τη δυνατότητα διάθεσης των ίδιων μετοχών σε προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησής της ή/και σε μέλη διοίκησης συνδεδεμένων εταιρειών. Παραμένει ως επιλογή η ακύρωση των ιδίων μετοχών με μείωση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία προ μηνών αποτελούσε το κυρίαρχο σενάριο καθώς έτσι ενισχύεται η αξία των εναπομεινασών μετοχών και επιβραβεύονται έμμεσα οι μέτοχοι.

Ο αριθμός των μετοχών που προτείνεται να αποκτηθούν μέσω του προγράμματος αντιστοιχεί σε 52.080.673 τεμάχια (1,4% του μετοχικού κεφαλαίου), όσες μετοχές δηλαδή κατέχει το ΤΧΣ. Η μέγιστη τιμή αγοράς προτείνεται να διαμορφωθεί σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή και η ελάχιστη σε 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Το σώμα των μετόχων καλείται να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ να καθορίσει τους ειδικότερους όρους και τις σχετικές λεπτομέρειες της επαναγοράς, λαμβάνοντας υπ όψιν και τις εποπτικές εγκρίσεις.

Υψηλότερα bonuses για επτά ανώτατα στελέχη

Επιπρόσθετα, προτείνεται η τροποποποίηση της πολιτικής αποδοχών για μέλη Δ.Σ. Η βασική τροποποίηση αφορά σε δυνατότητα της Eurobank να εισφέρει στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα) μεγαλύτερες –κλιμακούμενες- κρατήσεις για τον πρόεδρο και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Η εισήγηση του Δ.Σ προβλέπει, επίσης, την τροποποίηση της αναλογίας μεταβλητών/σταθερών αποδοχών για επτά ανώτατα στελέχη. Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο οι μεταβλητές αποδοχές να μπορούν να φθάσουν στο 160% των σταθερών (σ.σ. από 100%). Για τους τρεις αναπληρωτές CEOs οι μεταβλητές αποδοχές, βάσει της εισήγησης, φθάνουν σε 140% των σταθερών. Τέλος για τρεις γενικούς διευθυντές (CRO, CFO, στρατηγικής) προτείνεται να αντιστοιχούν σε 120% των σταθερών. Όλες οι παραπάνω μεταβλητές αποδοχές είναι καταβλητέες σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2024 ως το 2028.

Το Δ.Σ. διευκρινίζει ότι οι προτεινόμενες μεταβλητές αποδοχές έχουν τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options). Εντάσσονται, δε, στο 5ετές stock option plan, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου 2020, ενώ αναγνωρίζονται σταδιακά στα οικονομικά αποτελέσματα και η επίδρασή τους περιλαμβάνεται στο τριετές business plan καθώς και στην έκθεση αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (ICAAP report).

Τέλος, το Δ.Σ εισηγείται την τροποποίηση της πολιτικής καταλληλότητας μελών Δ.Σ, ώστε να εναρμονισθεί με το ισχύον νομικό πλαίσιο καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές EBA και ESMA καθώς και την αύξηση του αριθμού των μελών του Δ.Σ από 13 σε 15, με τους κ.κ. Burkhard Eckes και John Hollows να προτείνονται ως νέα μέλη με την ιδιότητα των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v