Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Με ένα σμπάρο… επιβράβευση μετόχων και αποκρατικοποίηση

Τι σηματοδοτεί η στρατηγική απόφαση να επιχειρήσει την αγορά και ακύρωση του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου από το ΤΧΣ. Η αξία στον μέτοχο και η φυγή από τις αγκάλες του Δημοσίου. Θετικό το feedback από SSM.

Eurobank: Με ένα σμπάρο… επιβράβευση μετόχων και αποκρατικοποίηση

Στη στρατηγική απόφαση να επιχειρήσει να πετύχει με ένα σμπάρο (σ.σ. βολή) επιβράβευση μετόχων και πλήρη απογαλακτισμό της από το Δημόσιο κατέληξε η διοίκηση της Eurobank Holding, προκρίνοντας το σενάριο αγοράς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία ακύρωσης του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι της διανομής μερίσματος.

Τη σχετική πρόθεση γνωστοποίησε η διοίκησή της, χθες, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων Δ' τριμήνου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, στη δήλωση που συνόδευε τα αποτελέσματα, ανέφερε ότι το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος χρήσης 2022 «θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4%, που διατηρεί το ΤΧΣ στην τράπεζα». Επιβεβαιώθηκαν, έτσι, οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει από τον περασμένο Γενάρη η στήλη Χαμαιλέων.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση της Eurobank διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη έγκριση από τον SSM για την παραπάνω πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι ο επόπτης θα τοποθετηθεί εντός του Β' τριμήνου. Διαθέτει, όμως, θετική ανταπόκριση από πλευράς του, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία για έγκριση του εγχειρήματος.

Η Eurobank Holdings προανήγγειλε έτσι ότι θα καταθέσει προσφορά για το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ (σ.σ. εκτιμήθηκε ότι αυτό θα διενεργηθεί στο Γ' τρίμηνο του έτους). Εφόσον δεν υπάρξει έτερος ενδιαφερόμενος, η διαδικασία αναμένεται να είναι ταχύτατη καθώς δεν θα απαιτηθεί έλεγχος δέουσας επιμέλειας. Η αγορά εκτιμά, άλλωστε, ότι δύσκολα θα υποβληθούν ανταγωνιστικές προσφορές καθώς το προς διάθεση ποσοστό (1,4%) δεν προσφέρεται ούτε ως βάση για «κτίσιμο» στρατηγικής θέσης.

Το διπλό όφελος της κίνησης

Με τυχόν αγορά και ακύρωση των παραπάνω μετοχών (σ.σ. 52.080.673 τεμάχια) η Eurobank Holdings, αφενός, επιτυγχάνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ, κλείνοντας έναν υπερδεκαετή κύκλο, αφετέρου, ενισχύεται η αξία των εναπομεινασών μετοχών. Επομένως επιβραβεύεται έμμεσα ο μέτοχος.

Με δεδομένο δε ότι η αγορά και ακύρωση μετοχών «καίει» κεφάλαιο, τυχόν έγκριση από τον SSM ισοδυναμεί, σύμφωνα με αναλυτές, με έγκριση διανομής μερίσματος. Επομένως, σηματοδοτεί επάνοδο σε κανονικότητα αρχικά για Eurobank και πιθανώς Εθνική και από το 2024 (σ.σ. για τα κέρδη τρέχουσας χρήσης) για Alpha και Πειραιώς. Η Eurobank υπολογίζει ότι σε περίπτωση έγκρισης από τον SSM και ευόδωσης του εγχειρήματος, η αγορά και ακύρωση των μετοχών θα έχει επίπτωση 20 μ.β. στον δείκτη CET1.

Από το 2024 (σ.σ. κέρδη χρήσης 2023) η Eurobank στοχεύει στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v