Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων του ομίλου ΟΤΕ

Αύξηση εσόδων από μισθώματα το 2022 για τη θυγατρική του ομίλου, αλλά και κέρδη από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας. Ολοκληρώνονται φέτος οι εργασίες στο Μέγαρο ΟΤΕ στο Μαρούσι, το οποίο θα πιστοποιηθεί ως «πράσινο».

Ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων του ομίλου ΟΤΕ

Εκτίναξη κερδοφορίας παρουσίασε το 2022 η θυγατρική του ομίλου ΟΤE Estate, ο βραχίονας δηλαδή που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του οργανισμού, η οποία πλέον ξεπερνά σε εύλογη αξία το 1 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό ακινήτων (2.289 ανά την επικράτεια), η πλειονότητα των οποίων μισθώνονται από τον όμιλο ΟΤΕ και με την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της στο 1,062 δισ. ευρώ από 918 εκατ. ευρώ το 2021, επηρεάστηκαν θετικά και τα αποτελέσματά της.

Επιπλέον, η εταιρεία μισθώνει και προς τρίτους ακίνητα, ενώ διαθέτει μέρος του χαρτοφυλακίου της προς μίσθωση και πώληση. Υπενθυμίζεται πως σημαντικότερο asset της προς πώληση είναι το κτίριο γραφείων 12.000 τ.μ. στον Άγιο Στέφανο (αποτελεί «κληρονομιά από την εξαγορά της Γερμανός). Επιπλέον κατά την τελευταία της χρήση παρουσίασε και σημαντική αύξηση εσόδων από τον τομέα ενέργειας.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση χρήσης 2022, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση 13,4%, εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων και των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αύξηση των εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων κατά 4% στα 53,4 εκατ. ευρώ οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου του ΟTΕ και την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων (έως 3% λόγω του επιβεβλημένου πλαφόν στις εμπορικές μισθώσεις). Τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν αύξηση 17% μετά τα μειωμένα έσοδα του 2021 (λόγω της πανδημίας). Επιπλέον, το 2022 υπογράφηκαν 8 νέα μισθωτήρια συμβόλαια με τρίτους συνολικής επιφάνειας 8.017 τ.μ.

Η αύξηση των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 162% (ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ) οφείλεται στις αυξημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν απόρροια του σημαντικά αυξημένου κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 36,6 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 12%. Τα κέρδη προ φόρων ωστόσο επηρεασμένα από την αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων του χαρτοφυλακίου της OTE Estate διαμορφώθηκαν στα 151,1 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη μετά φόρων για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 116,9 εκατ. ευρώ έναντι 39 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Μέσα στο 2022 συνεχίστηκαν οι εργασίες ανακατασκευής του Διοικητικού Μεγάρου του ΟTΕ στο Μαρούσι και ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του 12ου ορόφου και όλης της πτέρυγας Α ενώ συνεχίστηκαν οι εργασίες στις πτέρυγες Β και Γ. Οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου θα ολοκληρωθούν εντός του 2023. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης θα οδηγήσει σε λήψη πιστοποίησης Gold LEED και WELL.

Επίσης, ολοκληρώθηκε και η πρώτη φάση εγκατάστασης ηλεκτροφορτιστών στο Διοικητικό Μέγαρο. Στο ΥΜΑΝΥΜΑ ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2023 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v