Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Ξεπερνούν τον αρχικό στόχο οι φετινές πωλήσεις

Αύξηση της παραγωγής και αναζήτηση νέων διαθέσιμων πρότυπων φαρμακευτικών προϊόντων στον σχεδιασμό της εισηγμένης. Προετοιμάζεται η είσοδος στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.

Lavipharm: Ξεπερνούν τον αρχικό στόχο οι φετινές πωλήσεις

Για κύκλο εργασιών που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κατά περίπου διψήφιο ποσοστό τις προβλέψεις που είχαν απεικονιστεί στο περυσινό πενταετές Business Plan της Lavipharm έκανε λόγο η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης Βασίλης Μπαλούμης, ο φετινός στόχος για τις προ rebate και clawback πωλήσεις ανερχόταν στα 59,7 εκατ. ευρώ και όπως δείχνει η πορεία του πρώτου εξαμήνου αλλά και ο κατάλογος των παραγγελιών από το εξωτερικό, ο στόχος θα ξεπεραστεί περίπου κατά διψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, η Laνipharm συνεχίζει φέτος να διευρύνει τις πωλήσεις της σε όλες τις κατηγορίες δραστηριοποίησής της (συνταγογραφούμενα φάρμακα, προϊόντα OTC και κυρίως στις εκτός Ελλάδας πωλήσεις της, όπου τα περιθώρια κέρδους είναι σαφώς υψηλότερα). Η φετινή στρατηγική του εισηγμένου ομίλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Την αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ικανοποιηθεί η διεθνής ζήτηση.
  • Την αναζήτηση νέων διαθέσιμων προς πώληση προτύπων φαρμακευτικών προϊόντων, με στόχο τη διεύρυνση του διαθέσιμου χαρτοφυλακίου (εγχείρημα ανάλογο με αυτό της κλονιδίνης, δηλαδή του Catapresan).
  • Την ανάπτυξη του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης (ολοκλήρωση του σχεδιασμού της επέκτασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα (μονάδα Παιανίας) η παραγωγή του Catapresan (οι μέχρι τώρα πωλήσεις στην Ιταλία γίνονται με χρήση αποθεμάτων), γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
  • Την προετοιμασία για την είσοδο στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης (έχει προσληφθεί προσωπικό, ξεκίνησαν παρουσιάσεις και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για τις επιδόσεις που θα ξεκινήσουν να έρχονται από το επόμενο έτος).
  • Την αύξηση της δυναμικότητας και ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της εταιρείας Μηνάς Τάνες και ο διευθύνων σύμβουλός της Τηλέμαχος Λαβίδας (φωτ.) αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε η Laνipharm κατά το τελευταίο 18μηνο μέσα από την επιστροφή των ιδίων κεφαλαίων σε θετικό πρόσημο, την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, τη δυνατότητα ένταξης των επενδύσεών της στα οφέλη των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των κινήτρων που σχετίζονται με τα rebate και clawback, καθώς και με την επιστροφή της μετοχής από την κατηγορία της Επιτήρησης σε καθεστώς «κανονικής διαπραγμάτευσης».

Επιπλέον, ο Τηλέμαχος Λαβίδας τόνισε πως «η Laνipharm σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετική φάση, έχοντας πολλά θετικά πράγματα μπροστά της. Είναι η μόνη εισηγμένη φαρμακευτική εταιρεία στο ΧΑ -κλάδος εξαιρετικός και εξωστρεφής-, διαθέτουμε το καλύτερο management στην αγορά μας και μπορούμε να αποτελούμε πλέον πόλο έλξης για επενδυτές που μέχρι τώρα μας αγνοούσαν λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε. Μάλιστα από το 2025 (οικονομική χρήση 2024) θα ξεκινήσουμε να ανταμείβουμε με χρηματικές διανομές τους μετόχους μας, πράγμα που έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά χρόνια».

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως στο τέλος εξαμήνου ο δανεισμός του ομίλου είναι ελαφρά μειωμένος, ενώ τμήμα αυξημένου κόστους χρηματοδότησης (άνοδος Euribor) θα καλυφθεί από τις αποδόσεις που καρπώνονται τα διαθέσιμα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v