Oι sans voir στόχοι της Κωτσόβολος για το 2023 

Νέες επενδύσεις σε υποδομές, δίκτυο και ειδικές υπηρεσίες προγραμματίζει η εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς «αμηχανίας» από τη στιγμή που η μητρική της Currys την έχει προς πώληση.

Oι sans voir στόχοι της Κωτσόβολος για το 2023

Περιθώρια ανάπτυξης «τουλάχιστον για την προσεχή 5ετία» εκτιμά ότι διαθέτει η διοίκηση της Κωτσόβολος, η οποία μετά την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και εν μέσω διαδικασίας πώλησής της από τον βασικό της μέτοχο Currys, συνεχίζει να εργάζεται για να αναδείξει την αξία της επιχείρησης.

Κατά τεκμήριο η Κωτσόβολος αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στη λιανική, μεγεθύνοντας μάλιστα το αποτύπωμά της μέσα στην υπερδεκαετή κρίση στην Ελλάδα και ανταποκρινόμενη επίσης στην καταιγίδα της περυσινής χρονιάς, που έφερε στο «κόκκινο» τόσο τον μητρικό όμιλό της όσο και τον πανευρωπαϊκό ανταγωνισμό.  

Ειδικότερα, η εταιρεία στην τελευταία της χρήση εμφάνισε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 12,1% σε σχέση με την περυσινή χρήση ενώ τα κέρδη EBITDA έφτασαν στα 48,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6% και τα προ φόρων κέρδη στα 20,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 18%, εξαιτίας της «δραματικής αύξησης κόστους κάθε είδους», όπως ανάφερε ο CEO της εταιρείας Γιάννης Βασιλάκος. Χαρακτηριστικά δε ανάφερε πως η τιθάσευση των παραγόντων κόστους «ήταν δυνατή από τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά», καθώς έως τότε η τελική γραμμή είχε μόνο 1 εκατ. ευρώ κερδών. Η υπέρβαση επιτεύχθηκε αφενός λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους αλλά και λόγω της ενεργούς διαχείρισης κάθε κοστολογικού παράγοντα στη λειτουργία του ομίλου. 

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο όμιλος συνέχισε τις επενδύσεις ύψους 13,4 εκατ. ευρώ ενώ διαμόρφωσε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 82,8 εκατ. ευρώ έναντι 59,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39,4%.

Ο όμιλος Currys, αν και πωλητής της κερδοφόρας θυγατρικής του (συμμετέχει με 20% στα αποτελέσματα της εισηγμένης στο Λονδίνο), φαίνεται πως δεν απορρόφησε κέρδη ως μέρισμα, γεγονός που επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Βασιλάκος, αποδίδοντας σ’ αυτή την τακτική μέρος της επιτυχίας της Κωτσόβολος. 

Οι εκτιμήσεις για το 2023

Στο τετράμηνο του 2023 συνολικά η αγορά ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών έτρεξε με αύξηση κατά 30%, ενισχυμένη από διάφορα προγράμματα κρατικής επιδότησης για αλλαγές συσκευών αλλά και ολοκληρωμένων συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης. Ο κ. Γ. Βασιλάκος ανέδειξε σειρά μακροοικονομικών δεικτών που μπορούν να ευνοήσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας (ανάπτυξη, δείκτης έκδοσης οικοδομικών αδειών, επενδυτική βαθμίδα κ.λπ.).

Η Κωτσόβολος εκτιμά ότι στο τέλος της τρέχουσας χρήσης 2023-2024 θα εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3% αλλά και βελτίωση περιθωρίου κέρδους EBITDA που πέρυσι υποχώρησε στο 2,8% από 3,8% τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 19,4 εκατ. ευρώ (ισοφαρίζοντας χονδρικά τα κέρδη της περυσινής χρονιάς) σε δίκτυο, logistics αλλά και IT, με τον τελευταίο τομέα να χαρακτηρίζεται από τον κ. Βασιλάκο ως βασική υπεραξία για τον όμιλο.

Όπως ήδη είναι διατυπωμένο, η εταιρεία τρέχει σειρά υπηρεσιών που τιμολογούνται τόσο B2C όσο και Β2Β, και που σήμερα της αποφέρουν το 10% του τζίρου και το 15% των μικτών κερδών, με τη διοίκηση να εκτιμά πως ίσως αυτή η δραστηριότητα να αποτελεί την κρυμμένη υπεραξία της εταιρείας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v