Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, έφτασε τα 330 εκατ.

Υπεραξία στην ανάπτυξη μικρών εμπορικών πόλων σε Λάρισα και Ιωάννινα εκτιμά ότι θα αποκομίσει η εταιρεία. Άνω των 330 εκατ. ευρώ η μεικτή αξία χαρτοφυλακίου. Προσανατολισμένη για δημόσια εγγραφή τον Οκτώβριο.

Τρία ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates, έφτασε τα 330 εκατ.

Τρία νέα ακίνητα απέκτησε προσφάτως η ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή Trade Estates, η οποία διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο μεικτής αξίας που ξεπερνά τα 330 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για τη συμμετοχή της Autohellas με 11,92% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ, καθώς πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την είσοδο του νέου επενδυτή. Η ΑΜΚ ως γνωστόν καλύφθηκε εξ ολοκλήρου με την εισφορά οικοπέδου 45.408,04 τ.μ. και συγκροτήματος επαγγελματικών κτιρίων και εμπορικών αποθηκών, επιφανείας 16.655 τ.μ., στην Ελευσίνα. Η Trade Estates σκοπεύει να αναπτύξει στο συγκεκριμένο ακίνητο logistics center.

Επιπλέον, η εταιρεία απέκτησε μέρος των εμπορικών πάρκων σε Λάρισα και Ιωάννινα, όπου εδράζονται τα δύο περιφερειακά ΙΚΕΑ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ και 3,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται πως, μετά τη σμίκρυνση των καταστημάτων της ΙΚΕΑ, είχαν δημιουργηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές μικροί εμπορικοί πόλοι, οι οποίαν ανήκαν σε τρίτο ιδιοκτήτη.

Εκτιμώντας ότι μέσω ενεργούς διαχείρισης οι εν λόγω εμπορικές αναπτύξεις θα μπορούσαν να φέρουν αξία, η Trade Estates προχώρησε στις συγκεκριμένες αγορές εμπορικών καταστημάτων, έχοντας ήδη ξεκινήσει επαφές με νέους μισθωτές. Σημειώνεται ότι, για γραφειοκρατικούς λόγους, στη συναλλαγή μεσολάβησε η House Market (επίσης 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου και φορέας ανάπτυξης των IKEA σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία), πουλώντας εν συνεχεία σε δεύτερο χρόνο στην Trade Estates, που εξειδικεύεται στη δημιουργία εμπορικών κέντρων με τη διακριτή επωνυμία Top Parks.

Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estate προγραμματίζει ανάλογες νέες αναπτύξεις σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης (σε συνεργασία με την Ten Brinke) με ορίζοντα λειτουργίας μέσα στο 2024. Παράλληλα, θα αναπτύξει το retail park στο Ελληνικό, επένδυση που υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι βλέψεις της για τις αγορές Κύπρου και Βουλγαρίας αφορούν εξαγορά ολοκληρωμένων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 η συνολική μισθωτική επιφάνεια της Trade Estates ανερχόταν σε 225.770 τ.μ., ενώ τα έσοδα από τα μισθώματα έφτασαν τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχέδιο ωστόσο της ΑΕΕΑΠ προβλέπει ότι το 2026 θα διαθέτει 470.000 μεικτή εκμισθωμένη επιφάνεια ή 18 ακίνητα αξίας 476 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα λαμβάνονται 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα. Ο στόχος του 2026 θα επιτευχθεί με επενδύσεις 150 εκατομμυρίων, ενώ επόμενο βήμα είναι το χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατομμυρίων που θα διαθέτει η ΑΕΕΑΠ το 2028. Στόχος είναι ο δανεισμός της να φτάνει έως το 50% της αξίας του GAV (σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 33%).

Η εταιρεία – αν και έλαβε ετήσια παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή στο ΧΑ, καθώς λήγει σήμερα 12 Ιουλίου 2023 η διετής προθεσμία της- δεν θα εξαντλήσει το συγκεκριμένο περιθώριο. Ειδικότερα, όπως έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής στο περιθώριο της τακτικής γ.σ. των μετόχων τον Ιούνιο, πρόθεση είναι η διενέργεια δημόσιας εγγραφής τον προσεχή Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία στοχεύει σε ελεύθερη διασπορά μετοχών που θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 25%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v