Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Bonus 111 εκατ. ευρώ από Ελληνική Τράπεζα

Η Eurobank λογιστικοποίησε για πρώτη φορά, την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στις συγγενείς εταιρείες, ενισχύοντας τα κέρδη της κατά 111 εκατ. ευρώ από το αρνητικό goodwill. Οι συνέργειες ενδεχόμενης συγχώνευσης Ελληνική-Eurobank Κύπρου.

Eurobank: Bonus 111 εκατ. ευρώ από Ελληνική Τράπεζα

Ώθηση 111 εκατ. ευρώ στα κέρδη του ομίλου Eurobank έδωσε η, για πρώτη φορά, λογιστικοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, λόγω του αρνητικού goodwill (διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και λογιστικής αξίας της τράπεζας).

Η Eurobank λογιστικοποίησε κατά το β' τρίμηνο την Ελληνική Τράπεζα στις συγγενείς εταιρείες, μετά τη λήψη των εγκρίσεων και την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης ποσοστού 13,41% από τη Wargaming, που ανέβασε το ποσοστό της Eurobank στο 29,2%.

Η Eurobank εμφάνισε στο δεύτερο τρίμηνο καθαρά έσοδα από προμήθειες 540,1 εκατ. ευρώ, οι προμήθειες ανήλθαν σε 140,6 εκατ. (+8,7%), ενώ τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σε 221,5 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων (core PPI) διαμορφώθηκαν σε 459 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα σε 489,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, ανήλθαν σε 343,2 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθεται 111 εκατ. ευρώ του λογιστικού κέρδους από το αρνητικό goodwill της Ελληνική. Έτσι, τα καθαρά κέρδη περιόδου ανέρχονται σε 447,5 εκατ. ευρώ.

Ο εγχώριος όμιλος εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, αποκτώντας από τη Third Point το 9,9%, έναντι 32,6 εκατ. ευρώ. Κατέβαλε, δηλαδή, τίμημα 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Στα ίδια επίπεδα αποκτήθηκε από τον ίδιο πωλητή ένα πρόσθετο 2,6%.

Στο τέλος της περσινής χρονιάς αγόρασε το 3,2% της τράπεζας από τη Senvest, έναντι 16,74 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,26 ευρώ ανά μετοχή). Διέθεσε περίπου 58 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 15,8% της Ελληνικής. Στο τέλος του 2022 η εύλογη αξία του παραπάνω ποσοστού ανερχόταν σε 94,6 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου, ολοκλήρωσε τη συναλλαγή απόκτησης του 13,41% (55.337.721 μετοχές) της κυπριακής τράπεζας από τη Wargaming Group Limited, έναντι τιμήματος 70 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,26 ευρώ ανά μετοχή). Έτσι, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας. Δήμητρα (21,3%) και Logicom συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου 25%, η Pimco κατέχει το 17,3%, ενώ η Wargaming περιόρισε τη συμμετοχή της στο 6,8%.

Η Ελληνική Τράπεζα ταλανίζεται, τα τελευταία χρόνια, από την πολυμετοχικότητα. Οι έντονες και συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των μετόχων, οδήγησαν σε απόπειρά πώλησής της το 2018 σε infrastructure fund, σε αλλαγές/προσωρινές παύσεις CEOs και εν μέρει ευθύνονται για την αποτυχία της τράπεζας να αξιοποιήσει την ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, σε ρευστότητα και κεφάλαια, την οποία διέθετε μεσούσης της –κυπριακής- κρίσης.

Η αγορά εκτιμά ότι με το 29,2% η Eurobank μπορεί, σε συνεργασία με κάποιους από τους υπόλοιπους μετόχους, να περάσει από γενική συνέλευση ενδεχόμενη πρόταση συγχώνευσης Ελληνικής με Eurobank Κύπρου.

Οι συνέργειες, μεταξύ των δύο τραπεζών, είναι απολύτως συμπληρωματικές όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Η Eurobank Κύπρου διαθέτει ισχυρή παρουσία σε corporate, private banking και bancassurance, ενώ η Ελληνική σε λιανική τραπεζική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v