Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνει» το placement για διάθεση 20% της Helleniq Energy

Με στόχο την αύξηση του free float ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση συμφωνούν να διαθέσουν ισόποσο ποσοστό της εταιρείας. Οι τελευταίες εκκρεμότητες και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων.

«Κλειδώνει» το placement για διάθεση 20% της Helleniq Energy

Προς οριστικοποίηση οδεύει το πλέον κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση του free float της Helleniq Energy. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δύο βασικοί μέτοχοι, ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil & Industrial Holdings, φέρονται να έχουν συμφωνήσει τη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20%, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα εκχωρηθεί ισόποσα από τον κάθε ένα.

Σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός μετοχικής συγκέντρωσης από τους δύο βασικούς μετόχους. Η πλευρά Λάτση ελέγχει το 47,12% και το Ταμείο το 35,48%, που δίνουν αθροιστικά ένα ποσοστό 82,6%. Θεσμικοί, ξένοι, επενδυτές κατέχουν μόλις το 3,39%, Έλληνες θεσμικοί το 5,46% και το υπόλοιπο 8,56% ιδιώτες επενδυτές. Στην περίπτωση που σφραγισθεί η αρχική συμφωνία, η Paneuropean θα διαθέσει ένα ποσοστό της τάξης του 10%, οπότε θα περιορισθεί περίπου στο 37%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ περίπου στο 25%.

Από την άλλη πλευρά, θα ενισχυθεί ιδιαίτερα το επίπεδο ελεύθερης διασποράς των μετοχών της Helleniq Energy και θα ξεπεράσει αθροιστικά το 37%. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που προβάλλεται για τη διάθεση επιπλέον μετοχών της εισηγμένης στην κεφαλαιαγορά. Το περιορισμένο, σήμερα, free float εκτιμάται ότι δεν επιτρέπει την καλύτερη αποτίμηση της εταιρίας στο ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, ώστε να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το placement των μετοχών, όπως και ο χρόνος της όλης διαδικασίας, που κατά πάσα πιθανότητα, λένε οι πληροφορίες, θα δρομολογηθεί το Φθινόπωρο, σε συνάρτηση με το γενικότερο κλίμα στην αγορά. Εκπρόσωποι των εμπλεκομένων μερών πραγματοποιούν διαρκώς συναντήσεις για να «κλειδώσουν» την τελική συμφωνία, για την οποία έχει δώσει το πράσινο φως και η κυβέρνηση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να προηγηθεί η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να είναι καλυμμένο το ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση ενός ποσοστού από το υφιστάμενο μερίδιο του, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του στην εταιρεία.

Το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα ακόμη, έως ότου μπουν και οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία και θα τακτοποιηθεί με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v