Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal Holdings: Τέλη Αυγούστου η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica

Εντυπωσιακή βελτίωση περιθωρίων και κερδοφορίας για τη λιανεμπορική εταιρεία στο α’ εξάμηνο του 2023. Οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς και πως θα ενισχύσει τα μεγέθη της holding.

Ideal Holdings: Τέλη Αυγούστου η ολοκλήρωση της εξαγοράς των Attica

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων έως τα τέλη Αυγούστου υπολογίζει η διοίκηση του ομίλου Ideal, όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου της εταιρείας Συμμετοχών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η έκδοση νέων μετοχών της Ideal, τις οποίες θα λάβουν το σχήμα παλαιών μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα και στελέχη της εταιρείας, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 17,3% της εισηγμένης. Υπενθυμίζεται πως η Ideal για την απόκτηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι της εξαγορασθείσας θα επανεπενδύουν 35 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη.

Στην παρούσα φάση ο όμιλος Ideal δεν συμπεριέλαβε στα proforma μεγέθη εξαμήνου την Attica DPS, αναμένοντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής προκειμένου να το πράξει στο γ’ τρίμηνο του 2023, ωστόσο παρέθεσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία.

Ετσι, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας – που ελέγχει σήμερα 4 πολυκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο τέλος του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Τα οργανικά κέρδη EBITDA (εξαιρουμένης της επίδρασης του IFRS 16) υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 9,1 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Εντυπωσιακή ήταν και η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους EBITDA, που αναρριχήθηκε στο 10% από 5% την ίδια περίοδο πέρυσι. Ως εκ τούτου τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022.

Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση της Ideal Holdings επανέλαβε την εκτίμηση της πως τα Αττικά Πολυκαταστήματα θα προσθέσουν 200 εκατ. ευρώ τζίρου και 20 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA στα ενοποιημένα μεγέθη του ομίλου στο τέλος του 2023. Κατά τον Λ. Παπακωνσταντίνου (φωτ.) επικεφαλής του εισηγμένου ομίλου, οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη πιθανές επεκτάσεις της Attica DPS (προσθήκη νέων τ.μ. εμπορικών χώρων).

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Ideal εκτιμά ότι στην 5ετία έως το 2027 θα έχει αποσβέσει πλήρως την επένδυση της στην Attica Dps (δάνειο 65 εκατ. ευρώ), έχοντας επίσης ολοκληρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξης των 27 εκατ. ευρώ, καθώς εκτιμά πως οι σωρευτικές ταμειακές ροές θα υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της Ideal σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο, εκτιμά ότι ο τζίρος των Αττικών Πολυκαταστημάτων θα διαμορφωθεί στα 209,7 εκατ. ευρώ το 2023 και θα φτάσει τα 240,6 εκατ. ευρώ το 2027. Επίσης εκτιμά πως τα κέρδη EBITDA της εταιρείας θα ανέλθει στα 23,5 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν το 2027 στα 27,6 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία αγοράζεται σήμερα με ταμείο της τάξης των 57,4 εκατ.ευρώ, ενώ ο δανεισμός της (σχηματίστηκε κυρίως λόγω Covid) στο τέλος του 2022 ήταν στα 50,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v