Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Motor Oil: Τα δύο στοιχήματα για το β' εξάμηνο

Παρέμβαση από την DG Comp στο project του FSRU στους Αγίους Θεοδώρους αποκάλυψε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Π. Τζαννετάκης. Πού βασίζονται οι προσδοκίες ανάκαμψης των μεγεθών.

Motor Oil: Τα δύο στοιχήματα για το β εξάμηνο

Η ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών μετά την πίεση που δέχθηκαν στο α' εξάμηνο και η αποσαφήνιση όλων των κρίσιμων παραμέτρων για την τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU στους Αγίους Θεοδώρους συνιστούν τα δύο μεγάλα στοιχήματα της Motor Oil στο β’ εξάμηνο του έτους.

Κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών του α’ εξαμήνου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Mοtor Oil και γενικός διευθυντής Οικονομικών Πέτρος Τζαννετάκης  (φωτό) έκανε γνωστή την παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το project του FSRU. Η DG Comp απέστειλε τον Αύγουστο στη Διώρυγα Gas, τη θυγατρική του ομίλου που διαχειρίζεται το έργο, εκτενές ερωτηματολόγιο, με το οποίο ζητά πληροφόρηση για μια σειρά θεμάτων, όπως, τεχνικά χαρακτηριστικά, business plan, προϋπολογισμό, κ.λπ. Ο κ. Τζαννετάκης είπε χθες ότι θα γίνει προσπάθεια να σταλούν οι απαντήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η παρέμβαση της DG Comp, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν έχει προφανή αιτία. Ωστόσο, δύο ζητήματα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Από τη μία, η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε η διαμάχη Motοr Oil και ΔΕΣΦΑ για τους διαφορετικούς χρόνους ολοκλήρωσης του FSRU και του απαραίτητου συνοδευτικού έργου, του αγωγού Πάτημα-Λειβαδιά, όπως και για την εκτόξευση του κόστους του Μετρητικού Σταθμού.

Από την άλλη, εκκρεμεί η εξασφάλιση χρηματοδοτικής ενίσχυσης του FSRU από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, με το έργο να έχει ενταχθεί ήδη στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του. Μία έγκριση, ενδεχομένως, χρηματοδοτικής στήριξης, όπως έγινε και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, πιθανόν να προκάλεσε την παρέμβαση της DG Comp.

Ο κ. Τζαννετάκης ήταν σαφής χθες. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης εξαρτάται, ανέφερε, «από την υποστήριξη που θα καταφέρουμε να έχουμε». Άλλωστε, έχει επαναλάβει και σε προηγούμενα conference call με αναλυτές ότι για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει να παρέχει ικανοποιητική απόδοση, κάτι το οποίο συναρτάται με το κόστος του και τους τρόπους χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα προστέθηκε και η DG Comp. Γι’ αυτό και ο κ. Τζαννετάκης είπε χθες ότι «θα πρέπει να περιμένουμε άλλο ένα τρίμηνο, για να δούμε πώς θα ωριμάσουν όλα αυτά και πώς θα εξελιχθεί η αλληλογραφία με την DG Comp, προτού λάβουμε την τελική απόφαση». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον ότι δεν θα ληφθεί σε ένα τρίμηνο η απόφαση, αλλά ότι προσδοκάται σε αυτό το διάστημα να ξεκαθαριστούν οι όροι υλοποίησης της επένδυσης. Προφανώς, αν δεν συμβεί αυτό στην προθεσμία που έθεσε η διοίκηση της Mοtor Oil, θα πάρει κι άλλο τράτο.

Οι προοπτικές του β’ εξαμήνου

Ανάκαμψη εσόδων και EBITDA αναμένει για το β’ εξάμηνο του έτους η Motοr Oil. Μετά την πίεση που δέχθηκαν στο α’ εξάμηνο τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, λόγω των εργασιών συντήρησης σε όλες τις μονάδες του διυλιστηρίου της, από τον Μάιο ως τον Ιούλιο, πλέον λειτουργούν κανονικά, συνεπώς, αναμένεται αύξηση του όγκου πωλήσεων των βασικών παραγόμενων προϊόντων διύλισης, συγκριτικά με αυτόν του α’ εξαμήνου.

Συν τοις άλλοις, στην εξέλιξη αυτή προσδοκάται να συμβάλει και η βελτίωση των περιθωρίων διύλισης λόγω της λειτουργίας του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Ένας τρίτος καθοριστικός παράγοντας θεωρείται η αύξηση της ποσοστιαίας συμμετοχής της βιομηχανικής δραστηριότητας στις πωλήσεις της Mοtor Oil σε μόνιμη βάση, μετά την ενίσχυση της δυνατότητας επεξεργασίας του διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως από 185.000.

Ο κ. Τζαννετάκης επέλεξε αντί οποιουδήποτε άλλου σχολίου για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές, να πει: «Σε αυτούς τους καιρούς, δύο λέξεις μάς εκφράζουν, συνέπεια και επιμονή».

Η επέκταση στις ΑΠΕ

Ο κ. Τζαννετάκης ανακοίνωσε, εξάλλου, χθες ότι 300 MW από το portfolio των τριών θυγατρικών της εξαγορασθείσας Unagi, συνολικής ισχύος 1,9 GW, έλαβαν όρους σύνδεσης στις αρχές Ιουλίου, συνεπώς, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή τους.

Σήμερα, ο όμιλος της Mοtor Oil διαθέτει εν λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 772 MW έναντι 279 MW στο α’ εξάμηνο του 2022. Από τα 84 MW που βρίσκονται υπό κατασκευή, τα 60 MW είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους και προβλέπεται να λειτουργήσουν εντός του τρίτου τριμήνου.

Ο κ. Τζαννετάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του χθες για την επέκταση του δυναμικού των ΑΠΕ του ομίλου από το υφιστάμενο pipeline. Νεότερα δεσμεύθηκε να ανακοινώσει στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών του γ' τριμήνου. Πάντως, για το σύνολο του 2023 το capex για έργα ΑΠΕ υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Στα σκαριά και το project «IRIS»

«Πολύ σημαντική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο κ. Τζαννετάκης την επιλογή από το EU Innovation Fund του έργου του ομίλου για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα «IRIS». Η πρόταση του ομίλου ήταν μία από τις δύο ελληνικές (σ.σ. η άλλη ήταν της ΤΙΤΑΝ) που επιλέχθηκε τον Ιούλιο να λάβει χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό φορέα, ύψους 127 εκατ. ευρώ. «Μας βοηθά για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός μας», είπε ο κ. Τζαννετάκης.

Με το IRIS η Mοtor Oil επιδιώκει να συνδυάσει την παραγωγή υδρογόνου και μεθανόλης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μειώνοντας, έτσι, το αποτύπωμα άνθρακα του διυλιστηρίου της και παράλληλα να αποκτήσει ένα βιομηχανικό οικοσύστημα παραγωγής υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η παραγωγή 56.000 τόνων ετησίως μπλε υδρογόνου, καθώς και η παραγωγή e-fuels μέσω της κατασκευής και λειτουργίας νέας μονάδας παραγωγής συνθετικής μεθανόλης χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v